Gravvårdar

Det är gravrättsinnehavarens ansvar att hålla gravplatsen i ordnat och värdigt skick, vilket omfattar att gravanordningen, dvs. gravstenen, inte utgör något hot mot arbetsmiljön och säkerheten på gravplatsen enligt 7 kap. 3 § begravningslagen.

 

BESIKTNING AV GRAVSTENAR
BAKGRUND
Efter den tragiska olyckan i Bollebygd i oktober 2011 där en 8-årig flicka omkom efter att ha fått en vältande gravsten över sig, kom 2012 nya regler för gravstenssäkerhet.

DELAT ANSVAR
Ansvaret för säkerheten på kyrkogården är delat; kyrkoförvaltningen har ett ansvar för arbetsmiljö och säkerhet för alla som arbetar eller vistas på kyrkogården. Gravrättsinnhava­ren ansvarar för gravplatsen och gravstenen och bekostar en återmontering av gravstenen om det blir nödvändigt. Återlämnade gravstenar har däremot kyrkoförvaltningen fullt ansvar för.

GRAVSÄKERHET
Arbetet med gravstenskontroller är löpande och alla gravstenar ska kontrolleras. De stenar som inte klarar säkerhetskontrollen kommer att läggas ned eller säkras med stöttor.

REDAN NEDLAGD/STÖTTAD STEN?
Vet du med dig att du har en gravsten som redan nu är nedlagd eller säkrad med stöttor sedan förra kontrollen? Då önskar vi att stenen åtgärdas så snart det är möjligt.

SÄKERHET
Det är viktigt att en gravsten står stabilt och inte riskerar att välta. En gravsten ska bland annat klara 35 kg dragkraft och lutningen får inte vara för stor. Stenar som är 30-150 cm höga ska ha minst två dubbar. Om stenen är en säkerhetsrisk så är det aktuellt att dubba om gravstenen så att den står stabilt och säkert. 

DUBBNING
Dubbning innebär att man borrar två hål i undersidan av en stående gravsten och sätter dit rostfria metalldubbar mellan fundamentet och stenen. Det är dessa dubbar som håller ihop stenen med fundamentet. Dubbarna som används idag är både längre, kraftigare och av bättre kvalitet än de dubbar som användes förr i tiden.

De gravstenar som kan utgöra en säkerhetsrisk är främst gamla gravstenar som står på synlig sockel och som har små dubbar, eller gravstenar som helt saknar dubbar.

BESIKTNING
Gravstenar som besiktigas är de som är 30-150 cm höga. Om en gravsten bedöms som osäker kommer den att läggas ned alternativt säkras med stöttor. Gravrättsinnehavare med gravstenar som inte klarar säkerhetskontrollen kommer att kontaktas per brev. I besiktningsarbetet utgår vi från Centrala Gravvårdskommitténs Instruktioner för gravstenssäkerhet samt Gravstenssäkerhet 2012 som handlar om de nya regler som kom 2012 gällande gravstenssäkerhet.

VAD HÄNDER I SAMBAND MED SÄKERHETSKONTROLLERNA?
Gravstenen besiktigas i enlighet med Centrala Gravvårdskommitténs regler. Om stenen underkänns så läggs den ner på ett passande sätt, beroende på vad som passar bäst på respektive gravplats, samt beroende på anledningen till varför gravstenen underkänts.
Gravrättsinnehavaren kontaktas via brev om att stenen har underkänts vid besiktning och att den är tillfälligt säkrad. Vi uppmanar till att stenen ska åtgärdas så snart som möjligt. När stenen är åtgärdad ska stenhuggaren eller gravrättsinnehavaren meddela detta till oss. Detta går att göra via ett mail enligt mall nedan för rapportering om gravstensåtgärd. Vi informerar även om att återkontroll kommer att göras efter 1 år.
Om stenen inte har åtgärdats vid återkontrollen efter 1 år skickas ett påminnelsebrev ut till gravrättsinnehavaren om att stenen skall åtgärdas inom 6 månader.
Om stenen trots påminnelse inte har åtgärdats inom 6 månader riskerar  gravrättsinnehavaren att graven återtas av kyrkogårdsavdelningen på grund av vanvård.

För frågor om gravårdar eller rapportering om åtgärdad gravvård:
Kontakta inger.persson4@svenskakyrkan.se tel. +46724502204 
eller kyrkogårdschef: jan.back@svenskakyrkan.se tel. +46706599671

För rapportering om gravstensåtgärd med e-post vänligen ange följande:
- Ange namn/namnen för de gravsätta som står på gravstenen.
- Ange gravrättsinnehavarens/anhöriges telefonnummer, epost och post-adress.
- Ange vilken åtgärd som är gjord med gravstenen.
- Ange datum för åtgärden.