Gravrätt

Gravplatserna upplåts med gravrätt. Gravrätten gäller för kist- och urngrav men inte för minneslundar.

Enkelt förklarat innebär gravrätten att en bestämd gravplats upplåts för gravsättning av den avlidne. Man har då rätt att ha en gravsten med namn och en plantering eller gravsmyckning vid gravplatsen.
När man har valt en gravplats utses bland de anhöriga en eller flera personer till gravrättsinnehavare. Detta innebär ett ansvarstagande för gravplatsen vad det gäller skötsel men också rätten att bestämma vem eller vilka som ska gravsättas i graven. Gravrätten gäller i 25 år och är kostnadsfri, när perioden löpt ut kan gravrätten förnyas. Om gravrättsinnehavaren skulle avlida kan gravrätten övergå till någon närstående eller så kan graven återlämnas till kyrkogårdsförvaltningen. I båda fall ska man ta kontakt med oss.

Olika gravar:

Kistgrav
I en kistgrav kan man gravsätta både en kista eller urna. Vanligtvis gäller graven för två kistor, men vissa gravplatser kan också rymma plats för fyra kistor. En kistgrav upplåts med gravrätt på 25 år och kan förses med en sten, gravutsmyckning och plantering. För de anhöriga innebär det en specifik plats dit man kan gå och sörja, men också en plats att vårda och söka tröst. För många känns det viktigt att ha en gravsten att kunna sätta blommor och tända ljus vid.

Urngrav
I en urngrav kan bara urnor gravsättas, vilket skiljer den från en kistgrav där främst kistor men också urnor kan rymmas. Om det redan finns en befintlig familjegrav har man alltså möjlighet att gravsätta även en urna i den. I en urngrav får det plats upp till nio stycken urnor. Vanligtvis sker urngravsättningen några veckor efter begravningsceremonin i närvaro av de anhöriga. Urngrav upplåts med gravrätt på 25 år och kan förses med en sten, gravutsmyckning och plantering. För de anhöriga innebär det en specifik plats dit man kan gå och sörja men också en plats att vårda och söka tröst. För många känns det viktigt att ha en gravsten att kunna sätta blommor och tända ljus vid.


Minneslund
I minneslunden är gravsättningen helt anonym. Där finns inga gravstenar eller andra personliga markörer. Askan gravsätts i minneslunden utan närvaro av de anhöriga. Istället för individuella gravsmyckningar finns det en gemensam plats där blommor och ljus kan sättas.

Askgravplats 
På våra askgravar utgår 25 års begränsad gravrätt och del i kollektiv skötsel.

Askgravlund
På vår askgravlund i Askum utgår ingen gravrätt.

Spridning
En mindre traditionell gravsättning är spridning av aska i naturen. Den avlidne kanske vill få sin aska spridd över vattnet, i skogen eller på någon annan plats av personligt värde. Det finns dock regler för var man får sprida aska och det är Länsstyrelsen i det län där spridningen ska ske som ger tillstånd. Man kan inte ansöka om förhandstillstånd utan prövning kan först ske när en spridning är aktuell. Det går dock att i förväg ta reda på hur Länsstyrelsen skulle ställa sig till spridning på en viss plats. När man fått tillstånd är det de anhöriga som ansvarar för att askan sprids.