En ung person står på en körriktningsvisare målad på asfalten. En pil pekar framåt och en annan åt sidan.
Foto: Magnus Aronson /Ikon

När tar sorgen slut

Hur sörjer man på ”bästa” sätt, och när tar sorgen slut? Prästen Charlotte Frycklund förklarar vilken funktion sorgen fyller, vad den gör med oss och hur vi kan ta oss igenom den.

Hur skulle du beskriva sorg?

– Den kliniska beskrivningen är att det är en reaktion på en förlust. Men det är viktigt att komma ihåg att sorg inte är samma sak som att vara ledsen. Att vara ledsen är en känsla, sorg är en reaktion som innehåller känslor.  

Vad är skillnaden mellan sorg och depression?

– Det finns ingen självklar linje. Depression kan vara en del av sorgen men depression är en sjukdom. Däremot kan sorg utlösa depressioner.  

Vilken funktion fyller sorgen?

– Sorgen hjälper oss att acceptera innebörden av en förlust. Genom sorgen arbetar man sig igenom smärtan för att till slut anpassa sig efter nya levnadsförhållanden. När man har tagit sig igenom sorgen, omplacerar man den avlidna, sätter den i förfluten tid och går vidare.  

Hur yttrar den sig?

– Man kan reagera med tårar, det kan kännas som om allt stannar upp, som om man ”vadar i gröt” och som om allt går väldigt långsamt. Man kan också reagera med vrede och ilska, dels mot den som är död, men också mot ödet, universum eller Gud som tillåter detta att hända. Vissa vänder sig inåt, mot sig själv, andra vänder sig utåt och måste prata och berätta för andra hur de känner.  

Finns det bra och dåliga sätt att sörja på?

– Nej, alla är olika. Numer har vi fått ”Hollywoodkunskap” om att allt kommer att kännas bättre, bara vi pratar om det. Visst är det så, men om man inte är på den nivån ska man inte pressa sig själv, då kan tvånget istället bli en barriär.  

Går sorgen över? När, hur?

– Det finns företag som vill hjälpa människor att slippa sin sorg, men sorgen är en del av livet och av oss. Det finns ingen anledning att tro att man ska komma över sorgen under det först året. Det kommer alltför många påminnelser: födelsedagar, helger, årsdagar, hur det kändes förra året vid samma tidpunkt i naturen.  

– En bra beskrivning av det är att när sorgen först flyttar in bor den i ens kropp, sticker ut, och gör ont. Men allteftersom tiden går blir den en kroppsdel som andra, den sticker inte ut och gör inte ont så ofta, men finns ändå med. Sorgen försvinner inte, men slutar att göra ont och det är ingen idé att pressa sig själv att komma över den.    

Hur bemöter man människor i sorg?

– Var inte rädd för att göra fel, tänk på att det är du som ska ta kontakt och initiativ, inte den sörjande. En människa i sorg orkar inte sortera och själv definiera sina behov. Istället för att säga ”ring om du vill prata”, kan du ringa och fråga om personen vill följa med på bio till exempel. Berätta när du tänker ringa, istället för att säga ”ring när du vill”.    

Hur bra är vi på att hantera sorg i Sverige? Vad finns det för stöd?

– Förr i världen fanns det sorgband som markerade ”var snäll mot mig, jag är ledsen”. Jag skulle önska att det såg ut så idag, vi behöver behandla varandra med varsamhet. Men idag kan man skriva om sin sorg och få mycket stöd i sociala medier och på Facebook till exempel. Man kan hitta stödgrupper i allt från suicid till cancer och det finns alltid någon som är beredd att lyssna online.  

– Vården och kyrkan erbjuder mycket hjälp, det finns sorgegrupper på de flesta håll för dem som förlorat ett barn eller förälder. Även begravningen är ett stöd för många och Allhelgona har blivit en jätteviktig helg. Alla sörjande går samma dag på året, man får känslan av att vi är många som bär på något och hör ihop.