Svenska kyrkan Solna Besöksadress: Kyrkans hus, Skytteholmsvägen 14, 17144 SOLNA Postadress: Box 1006, 17121 SOLNA Telefon:+46(8)54664600 E-post till Svenska kyrkan Solna

Pilgrimsvandra i Solna i sommar

I sommar vandrar vi som pilgrimer i vår närmiljö. Följ med en sträcka eller fler!

I sommar vandrar vi som pilgrimer i vår närmiljö med kortare sträckor, medtag frukt och vattenflaska om inte annat anges, samt bekväma skor. För eventuella frågor, kontakta respektive kontaktperson.
Ingen föranmälan.

Vandring på NKS
4 juni Kl. 15.15- ca 16.30
Samlingsplats: Entrén vid Nya Karolinska sjukhuset
Kontaktperson: Camilla Bjelvert 08-546 646 45

Vandring på nationaldagen
Bergshamra kyrka till Hagalunds kyrka
6 juni Kl. 8.30-11
Samlingsplats: Bergshamra kyrka
Kontakt: Åsa Johansson Stridh, 08-546 646 74

Vandring i sommartid genom ulriksdal
Vandringen ansluter till sommarkonsert i Ulriksdals slottskapell kl 16
16 juni Kl. 13.30-16
Samlingsplats: Ulriksdals pendeltågsstation
Kontakt: Lotta Lundberg 073-461 21 09 16

Vandring till helgsmål
Vandringen anslutet till Helgsmål i Hagalunds kyrka kl 18.
Medtag matsäck, vi stannar och fikar på vägen.
29 juni Kl. 15.30-18
Samlingsplats: Bergshamra t-bana uppgång södra (inte mot Bergshamra centrum)
Kontaktperson: Camilla Bjelvert 08-546 646 45

En blandning av sött och salt
Vandring längs Mälaren.
Vi ansluter till café och sommarkonsert i Huvudsta gamla slott.
3 juli Kl. 17-19
Samlingsplats Solna strand T-bana
Kontakt: Peter Nygren 073-461 21 64

Vandring genom Norra begravningsplatsen
till Stallets sommarcafé
4 juli Kl. 11-12
Samlingsplats: Hagalunds kyrka
Kontakt: Peter Nygren 073-461 21 64

Vandring till stallet
25 juli Kl.11-12
Samlingsplats: Kyrkans hus
Kontakt: Åsa Johansson Stridh, 08-546 646 74

Vandring i Kulturdagarna
Pilgrimsvandring i Hedvig Eleonoras spår kl 11. Medtag matsäck. Startplats annonseras senare.

Vandringsresa S:t olavsleden
26 augusti-31 augusti.
Stockholm – Sundsvall – Trondheim - Stockholm
Mer information och anmälan här.

Vad är en pilgrim?
Ordet pilgrim kommer från latinets peregrinus som betyder främling. Som pilgrim ger du ger dig av från det hemvanda mot det okända. Du får ta emot nya erfarenheter, möten och insikter, ensam eller tillsammans med andra.
En pilgrim har både ett inre och ett yttre mål med sin vandring. De inre målen kan vara ökad självkännedom eller att känna frid och Guds närvaro. Det yttre målet är den fysiska plats där vandringen slutar.

Många som i dag kallar sig pilgrimer är historiskt intresserade av medeltidens helgon och vandrar i deras fotspår. Andra gör det för att deras tro innefattar vallfärder eller pilgrimsvandringar till heliga platser.
En pilgrimsvandring kan också vara ett tillfälligt avbrott i ett hektiskt liv. Oavsett vem du är och varför du ger dig ut kan vandringen och mötena längs vägen bli en fin andlig upplevelse.

Hur kan en organiserad pilgrimsvandring gå till?
En pilgrimsvandring startar och slutar ofta med en andakt eller reflektion.
De flesta vandringar omfattar både samtal och tystnad. Den som leder vandringen arrangerar andakter, uppmuntrar till meditation och planerar dagsetapperna.

Ingegerdsleden
Oavsett om du vill pilgrimsvandra eller historievandra är Ingegerdsleden en vacker omväxlande vandringsled genom en bygd där människor bott och vandrat sedan vikingatiden. Ingegersleden passerar Solna kyrka och går igenom Solna stad, därför vill Solna församling gärna använda leden för vandring. Leden startar i Storkyrkan i Gamla stan eller i Uppsala domkyrka och  slingrar sig på gång- och cykelvägar, skogsstigar och gamla landsvägar mellan medeltidskyrkor, gamla bondbyar, herresäten och sjöar. Man kan gå leden under en vecka eller ta en dagsetapp i taget. Håll utkik på församlingens hemsida när vi vandrar nästa gång och följ med!

För att ladda ner boken om Ingegerdsleden gratis, klicka HÄR.