Foto: www.fotoakuten.se

Testa på att fasta

I år inleds den kristna fastan den 17 februari, efter semmeldagen. Det finns många olika sätt att fasta. Du kan skippa tv-tittande, godis, alkohol, kött eller börja meditera för att komma närmare dig själv.

Fettisdagen är enligt tradition den dagen då vi äter semlor, har kul och åker pulka. I år infaller den 16 februari. Dagen efter inleds fastan i Svenska kyrkan.

Fastan är en tradition som finns inom alla stora världsreligioner och innebär att man avstår från någonting för att komma närmare Gud. Man behöver inte nödvändigtvis vara religiös för att fasta, utan kan också fasta för sin egen skull.

Att fasta behöver inte betyda att man avstår från att äta. En kristen fasta kan lika gärna vara att avstå från tv-tittande, godis, alkohol, kött, eller något annat.

En kristen fasta kan också handla om att avstå från något för att spara pengar. Pengarna kan sedan gå till någon som behöver dem bättre än du gör.

Här nedan vill vi ge dig några fastetips. Eller kanske du vill följa en fastekalender? Söndagar räknas inte till fastan om du inte vill. Fastan avslutas på påskafton.

Fastetips
Meditera varje dag under 20 minuter
Skippa godis och onödigt socker.
Skänk pengar till behövande
Rensa och lämna till second hand
Handla inte kläder – tänk på miljön

Fastekalender