Riskgrupper - undvik att gå till kyrkan

Det är inte varje dag en biskop går ut med en vädjan om att människor inte ska gå till gudstjänst. Men i dessa tider händer det. Biskop Andreas ber i ett brev till sina kyrkoherdar att vänligt men bestämt be 70+are och andra som tillhör riskgrupper att låta bli att gå till kyrkan. Klicka här och läs mer.

På fredagkvällen den 27 mars, samma dag som statsminister Stefan Löfven berättar att det nu är förbjudet med samlingar med fler än 50 personer så skickar också Biskop Andreas Holmberg i Stockholms stift ett mail till oss kyrkoherdar.

Biskop Andreas skriver bland annat att: ”Kyrkan är för många en trygg plats, men det är inte en coronafri zon.” Han ber oss kyrkoherdar sedan att försöka nå ut till alla äldre och andra i riskgrupper med budskapet att faktiskt inte längre gå till gudstjänst. Biskopen betonar att det här inte bara handlar om vars och ens egen hälsa, utan att det är för våra medmänniskors skull som han ber om något så ovanligt.

Därför vill jag nu som kyrkoherde i Solna församling be dig som hör till någon riskgrupp att faktiskt hörsamma biskopens vädjan och inte delta i våra gudstjänster. Många församlingar erbjuder andakter av olika slag via sina hemsidor och facebooksidor - och det kommer vi i Solna församling också att försöka göra, möjligen inte redan nu till söndag. Men glöm inte bort att bönens gemenskap sträcker sig genom alla dimensioner. Om du inte går till den gudstjänst du gärna skulle velat delta i, gör gärna så att du vid just den tiden tänder ett ljus och deltar i bön istället, med ord eller bara i tystnad.

Om du känner att du behöver prata med någon om det här är du varmt välkommen att ringa någon av våra präster eller diakoner. Här hittar du telefonnummer till dem och till jourhavande präst. Alla är naturligtvis inte i tjänst varje dag i veckan, men lämna ett meddelande så kommer de att höra av sig. Kanske kan det vara skönt att få prata litet, att få be tillsammans eller att prästen eller diakonen ber just för dig.

Må Gud välsigna dig och bevara dig och beskydda dig för allt ont. Amen.

Niklas Lång, kyrkoherde i Solna församling