Pilgrimspromenad & fika i Bergshamra

Nyhet Publicerad Ändrad

Följ med på pilgrimspromenad i långsam takt. Start vid Bergshamra kyrka. Våren 2022 är denna verksamhet vilande.

En pilgrimsvandring kan se ut på många olika sätt. Den kan föra dig långt bort, eller ske i bekanta kvarter nära där du bor. Det sägs att det viktiga är vad som händer inuti en när man vandrar. På vår pilgrimspromenad i Bergshamra behöver du varken bära tunga packning eller ta in på härbärge, men kan ändå finna närvaro och känslan av att vara ”här och nu” under den ca en timme långa promenaden.

Vi promenerar i långsam takt utifrån deltagarnas förutsättningar.

Samling utanför kyrkporten kl.11.00
Avslutning cirka kl 12.00
Soppa/fika efteråt för den som vill.

Tid: För närvarande är verksamheten vilande.
Plats: Bergshamra kyrka

Vid frågor kontakta Christoph Annehed:
christoph.annehed@svenskakyrkan.se

här kan du läsa mer om pilgrimsvandring:

Vad är en pilgrim?

Ordet pilgrim kommer från latinets peregrinus som betyder främling. Som pilgrim ger du ger dig av från det hemvanda mot det okända. Du får ta emot nya erfarenheter, möten och insikter, ensam eller tillsammans med andra.
En pilgrim har både ett inre och ett yttre mål med sin vandring. De inre målen kan vara ökad självkännedom eller att känna frid och Guds närvaro. Det yttre målet är den fysiska plats där vandringen slutar.

Många som i dag kallar sig pilgrimer är historiskt intresserade av medeltidens helgon och vandrar i deras fotspår. Andra gör det för att deras tro innefattar vallfärder eller pilgrimsvandringar till heliga platser.

En pilgrimsvandring kan också vara ett tillfälligt avbrott i ett hektiskt liv. Oavsett vem du är och varför du ger dig ut kan vandringen och mötena längs vägen bli en fin andlig upplevelse.

Hur kan en organiserad pilgrimsvandring gå till?

En pilgrimsvandring startar och slutar ofta med en andakt eller reflektion.
De flesta vandringar omfattar både samtal och tystnad. Den som leder vandringen arrangerar andakter, uppmuntrar till meditation och planerar dagsetapperna.

Ingegerdsleden

Oavsett om du vill pilgrimsvandra eller historievandra är Ingegerdsleden en vacker omväxlande vandringsled genom en bygd där människor bott och vandrat sedan vikingatiden. Ingegerdsleden passerar Solna kyrka och går igenom Solna stad. Den startar i Storkyrkan i Gamla stan eller i Uppsala domkyrka och  slingrar sig på gång- och cykelvägar, skogsstigar och gamla landsvägar mellan medeltidskyrkor, gamla bondbyar, herresäten och sjöar. Man kan gå leden under en vecka eller ta en dagsetapp i taget.

Ladda ner boken om Ingegerdsleden gratis.