Vänförsamlingar

Svenska kyrkan Sollentuna har flera vänförsamlingar, bland annat på Teneriffa. På bilden Felix Thylander och Philip Löfgren som var volontärer i Svenska kyrkan på Teneriffa våren 2017.

Vänförsamling på Teneriffa
Teneriffa är kanske mest känd som en semesterort. Men det finns ca några tusen svenskar som bor där permanent eller större delen av året. Svenska kyrkan Sollentuna har ett vänförsamlingsavtal med församlingen i Los Cristianos på Teneriffa. Läs om församlingen i Los Cristianos 

Återkommande insamlingar, basarer, försäljning av handarbeten och kollekter är något av vad Svenska kyrkan Sollentuna gör för vänförsamlingen Luthera kyrkan i Riga.

Luthera kyrkan i Riga
Edsbergskyrkan har samarbetat med Velki Association under många år, genom det som kallas Lettlandshjälpen. Den startades 1991 av Ivars och Liana Velka under namnet Velku Fonds. I början skickade vi kläder som packades i Edsbergskyrkan, men på senare år har vi stöttat genom pengar från försäljningar, kollekter och insamlingar i Edsbergskyrkan.

Våra insamlade pengar bidrar till att barn och ungdomar med funktionsnedsättningar kan ta sig med buss till skolan eller dagcenter, att barn och ungdomar kan åka på sommarläger och att föräldragrupper runt om i Lettland kan träffas och utbyta erfarenheter.

I Luthera kyrkan ingår samarbetspartnern GRATIS. Dit är ideella läkare kopplade och de hjälper människor som annars inte har råd att gå till doktorn eller köpa medicin.
Vidare ingår Velki Association i Luthera kyrkan och är de som tar emot hjälpsändningar till Lettland och ser till att hjälpen kommer dit den bäst behövs.

Svenska kyrkan Sollentuna har ytterligare tre vänförsamlingar; Hvidovre i Danmark, Oppegård i Norge och Tusby i Finland. Detta är samma orter som Sollentuna har som vänkommuner.

Samarbete med hjälporganisationer
Svenska kyrkan Sollentuna stödjer och samarbetar också med hjälporganisationer i Egypten, Israel m fl

Vad är en vänförsamling?

En vänförsamling är ett sätt för två församlingar att ha kontakt med varandra och utbyta erfarenheter. De kan till exempel ha körutbyte eller hälsa på varandra, som två vänner i verkliga livet. Det är ett sätt att stötta varandra och hur utbytet ser ut kan skifta från tid till tid.