Men tänk om Jesus kommer nu, mitt i sommaren

Kyrkoherden har ordet

Så är det: kyrkan tror att Jesus ska komma tillbaka. (Du minns, han dog, uppstod, och sen for han 40 dagar senare rakt upp till himlen!) Och budskapet, att Han ska komma tillbaka, har både glatt och förskräckt. Helt fel har kyrkans folk då och då jagat livet ur människor.
När uppdraget var precis tvärtom.
Ge liv.

Sen har vi – i kyrkan – haft fullt upp tiderna igenom att fundera, diskutera, teologisera hur kommer Jesus tillbaka; Är det symboliskt? Känner man igen honom? Ser han ut som ”då”? Och hur såg han ”då” ut? Kommer han för att döma världen? För att hämta mig hem till Faderns hus? Hur ska det bli en gång? Eller kommer Han ständigt, hela tiden, igen och igen och igen…

Tänk, tänk om Jesus kommer nu, mitt i sommaren, på stranden, till dig. Vilken härlig tanke.

Jag ler för mig själv, njuter, gläds, blir berörd. Det har varit ett tufft år. Tungt. Elakt. Sårigt. Min tröst har varit, att bara be den där gamla bönen, igen, och igen, och igen, Fadervår somärihimlen… om det är gamla eller nya översättningen bryr mig inte, inom mig finns en längtan, som kommer som ett arv från min mor; På väg till arbetet, på vägen hem, hon bad, och när hon inte visste vad hon skulle be, eller när bönerna för alla andra var klara, då blev det Fadervår, på svenska, franska, latin, igen och igen… och sen var hon framme!

Tänk om Jesus kommer nu, mitt i sommaren, på stranden! Och inte tror jag det i första hand är för-att-hämta-mig-hem… utan mer, för att visa, hjälpa mig förstå: ”Se, jag går här, vid din sida. Jag ska aldrig lämna dig, aldrig överge dig. Och jag har kommit för att Du ska ha liv, överflödande liv…”

Så jag längtar, till sommaren, när jag kan sänka tempot, axlarna, andningen, och stilla njuta, och vänta, var jag än är, för att igen få bli påmind, få se, där är Han, Jesus. För min skull.

Jag väntar. Hoppas. Tror.

Lasse Svensson
kyrkoherde