Frågor till kyrkovaktmästarna Monica och Anna

Efter att ha jobbat ihop i 22 år som kyrkvaktmästare i Edsbergskyrkan så kan de i stort sett läsa varandras tankar. Anna Bernström och Monica Pedersen säger att de är som systrar och älskar variationen i sitt arbete.

Monica Pedersen och Anna Bernström har en kombinationstjänst där de dels är kyrkvaktmästare, fastighetsskötare, husmödrar och städerskor. De började att arbeta på samma dag den 20 maj 1996. Monica har en speciell relation till yrket i just Edsbergskyrkan. Hon sommarjobbade här när hon var 15 år gammal, år 1974. Och hennes mamma var den första vaktmästaren i Edsbergskyrkan, då hon arbetade åren mellan 1972 till 1987.

Berätta om ert arbete, vad gör ni under en vecka?

– Vi håller ordning på 1000 kvm, städar, handlar och räknar kollekten på måndagen. Vi hyr ut lokalerna till andra föreningar och överlämnar nycklar och iordningställer lokalerna. På onsdagar har vi veckomässa med efterföljande sopplunch. Vi bakar allt som vi äter i kyrkan. Och samma dag har vi ett par olika grupper, som bland annat skapar alster till vår basar. Vi har en barngrupp (Full fart) och flera körer. På torsdagar har vi begravningstid i kyrkan, och då måste vi bland annat förbereda kyrkorummet. Och på fredagar tvättar, städar och handlar vi. På lördagen har vi tid för förrättningar, dop och bröllop, det kan också vara konserter eller liknande arrangemang. På söndagen är det gudstjänst och kyrkkaffe. Vi är kyrkan mitt i byn, vardagskyrkan, säger de i samstämmig kör.

Fanns det ett krav på att ni var troende när ni sökte tjänsten som kyrkvaktmästare eller att ni var medlemmar i Svenska kyrkan?

– Nej, det fanns inga sådana krav. Men söker man den här typen av tjänst så behöver man ju kunna trivas i en kyrklig miljö. Min gudsbild har stärkts av att jobba här. Här får alla ha sin egen tro. Och man lär sig mycket om livet, säger Monica.

Vad får ni för frågor från medlemmar och besökare som kommer till kyrkan?

– Vi har många människor som inte mår så bra i samhället, och de kommer ofta hit och sätter sig ned och pratar en liten stund, även äldre som är ensamma. Det finns också de som vill ha hjälp med sitt skolarbete, och de som kommer från ett närliggande boende. Vi försöker se dem och möta upp dem i hallen. Ibland slussar vi dem vidare till prästerna eller diakonerna, berättar Anna.

Vad får ni specifikt för frågor kring dop, bröllop och begravningar?

– Var kommer dopvattnet från? Vid bröllop kan de fråga hur man ska sitta i kyrkan och vid begravning händer det att de frågar om vad som händer med blommorna efteråt.

Hur är det att jobba i en kyrka?

– Det här är en vardagskyrka med låga trösklar, det är bara att glida in. Vi kräver ingenting av dig. Vi får vara med om så fina stora evenemang. Vi har även många stora fantastiska konserter. Det är mycket musik i kyrkan. Och man vet aldrig hur en dag ska bli, säger de om vartannat.

Hur påverkar storhelger ert arbete?

– Inför jul och påsk är det jättemycket jobb. Även om det är mer folk på julen så är det planeringsmässigt lika mycket jobb under påsken. I påskas hade vi passionsandakter kvällstid. På torsdagen hade vi klockan 19.00 skärtorsdagsmässa – en väldigt fin gudstjänst. På långfredagen var det ”Musik vid nionde timmen”. På lördagen var vi lediga och firar påskafton hemma. Söndagen var den stora dagen, då hade vi påskotta och påskfrukost med vår klassiska hembakade saffranskaka. Sen var det familjegudstjänst klockan 11.00. Under påskhelgen får man uppleva att Jesus blir förrådd, dödad och uppstår igen. Man får hela hans liv, berättar de.

Så vad är det bästa med ert yrke?

– Det bästa är att det alltid är kul att gå till jobbet. Vi har ett så bra arbetslag och det är det som gör att man stannar. Och så får vi vara med i livets alla olika skiften, säger Anna.
– Och jag och Anna har en sådan respekt för varandra. Vi trivs så otroligt bra ihop, avslutar Monica.
Brigitta Stolt

Ur Kyrkporten nr 2/2018
Läs hela tidningen här

I 22 år har Monica Pedersen och Anna Bernström arbetat tillsammans. – Det bästa är att det alltid är kul att gå till jobbet och att vi får vara med i livets alla olika skiften.