Det är serverat!

Det sjuder av liv och rörelse utanför Sollentuna kyrka. Mängder av humlor, bin och fjärilar dras till blommorna i den nya rabatten framför runstenarna vid entrén till kyrkan.

Rabatten är en insektsrestaurang och del av Sollentuna församlings miljöarbete. I begravningsverksamheten har man satt upp två delmål i det fortsatta miljöarbetet, att öka den biologiska mångfalden och att minska användningen av fossila drivmedel. Detta har lett till flera olika åtgärder.

Rose-Marie Ederlöv är kyrkogårdsföreståndare på Sollentuna kyrkogård:
– Tanken har från början varit att vi ska dra ner på mängden av det vi säsongsplanterar, växthusodlade blommor som tagit jättemycket resurser och som måste kastas. Det är inte hållbart. I stället för två långrabatter har vi nu en njurformad rabatt med enbart växter som bin och fjärilar tycker om. Vi tänkte att när man gör om och gör hållbart måste man förstås också gynna insekterna.
– Det är tre, nästan fyra, blomningar i rabatten under sommaren och fram till senhösten. Först är det lökväxter som tulpaner och allium. Sedan vävs de in av annat som växer över så att det alltid ser fint ut. I det sista skedet är det bara blomstänglarna som står kvar som allium med sina vackra bollar. Då gynnar det mest småfåglar som äter fröna. Växterna är perenner, dvs fleråriga och hållbara hela vägen. Vi gör inget utom att ta bort det gamla och så börjar det om igen.

Blommande ängsblommor
Lite längre bort i andra änden av kyrkogården, nära äppelträden, finns nu en vackert blommande sluttning med ängsblommor.
– På ängen är det inte samma växter som vid kyrkan. Där är det en fröblandning med åkerväxter, egentligen åkerogräs, som blåklint, vallmo och prästkrage. Vi sådde in slänten förra året och det är först nu det ger resultat. Tanken är att den ska sköta sig själv. Vi slår den och så får den fröa av sig och komma tillbaka. I år kommer vi också att ha får som betar av gräset i äppellunden.
Även på stora gräsytor som tidigare klippts ner som fotbollsplaner får gräs och blommor nu växa.
– Det är en chansning om det blir bra eller inte, beroende på vad man har i marken från början. När vi slår kommer vi att lägga några öar av sand där vi kan så in nya arter och se om vi kan få dem att trivas.

Rose-Marie Ederlöv är kyrkogårdsföreståndare på Sollentuna kyrkogård. Inom begravningsverksamheten arbetar man för att öka den biologiska mångfalden och att minska användningen av fossila drivmedel. Bild: Arne Hyckenberg

Biologisk mångfald
Sollentuna församlings miljöarbete gäller alla delar av verksamheten. Målet är hållbarhet och ökad biologisk mångfald. Det är kanske inte alltid lätt för utomstående att se vad som görs på miljöområdet. Men på kyrkogården lägger man märke till det.
– Det arbete som begravningsverksamheten gör är kanske mer synligt än i andra delar av församlingen. Vi minskar den fossila användningen genom att byta till batteridrivna maskiner där det går. Vi klipper också gräset mer sällan. Det gynnar ängsblomning och minskar användningen av fossila bränslen. Det är viktigt att hela tiden informera så att besökare förstår varför vi gör det. Det kan handla om att förstå varför inte personalen eller besökaren ska städa för mycket och att det är bra att det ligger lite löv kvar. Men jag tror att folk börjar bli mer informerade om det här. När det blommade fint på ängen förra året kom det en dam som sa ”Ni kommer väl inte att klippa det här och förstöra det”. En biodlare i närheten berättade att han fått 50 procent mer honung än tidigare. Eftersom det var det enda som ändrats häromkring trodde han att det berodde på våra rabatter.

Mängder av humlor, bin och fjärilar dras till blommorna i den nya rabatten utanför entrén till Sollentuna kyrka. Bild: Arne Hyckenberg

Handlar om vår framtid
Arbete för hållbarhet och biologisk mångfald sker på många håll i samhället, ofta i större sammanhang som i organisationer och företag. Rose-Marie Ederlöv vill uppmuntra även enskilda att våga försöka.
– Absolut. Jag tycker inte bara man ska tordas, man måste göra det. Det handlar om vår framtid. Utan bin och insekter dör vi och alla måste hjälpas åt. Man kan göra enkla saker som att ställa ut vatten på ett fat till bin när det är torrt som nu. Även små djur behöver vätska. För den som vill anlägga en äng finns färdiga fröblandningar att köpa och på nätet finns det mycket att läsa om hur man gör.
I församlingens miljöarbete ingår ett pågående samarbete med Sollentuna kommun.
– Vi har ett fantastiskt samarbete. Det är viktigt eftersom vi arbetar på samma
platser. På deras hemsida finns biotopkartor och mycket annan bra information där man kan se vilka insekter och annat som finns. Kommunen kallar sitt projekt ”Blomrika gräsytor”. Vi har valt att kalla det ”Ängslika miljöer”. De har också tagit initiativ till att slå våra ängar till foder.

Bara början
Trots att arbetet för ökad hållbarhet på kyrkogårdarna i församlingen är i full gång är det inget man vill slå sig till ro med. Det finns mycket kvar att göra.
– Detta är bara början. Det är en cykel som aldrig tar slut. Det roliga är att när man gör något som det här blir det självgående och man kan utvidga med nya saker. 2019 planerar vi att ha bikupor här, precis som i Silverdal, där det finns två kupor. Något vi också tänkt på är att istället för att krossa gamla gravstenar, borra hål i dem och låta insekter bo där, avslutar Rose-Marie Ederlöv.

Text: Arne Hyckenberg

Fotnot: Sollentuna församling är miljödiplomerad. Läs mer om Svenska kyrkans miljödiplomering på svenskakyrkan.se

Ur Kyrkporten nr 5/2018