Svenska kyrkan Sollentuna

Prata med oss

Kontakt

Svenska kyrkan Sollentuna Besöksadress: Sköldvägen 10, 19147 SOLLENTUNA Postadress: BOX 13, 19121 SOLLENTUNA Telefon: +46(8)50551300 E-post till Svenska kyrkan Sollentuna

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Bengt Nylander

Han har fyra VM-guld. Han har fått kungamedlajen, och han har haft en religiös upplevelse i Pakistan. Möt Bengt Nylander, ny ordförande i kyrkorådet i Sollentuna församling.

Efter fredagsbönen i moskén lösgör sig plötsligt en man ur mängden, kliver fram, tittar honom djupt i ögonen och säger:
”Hej, vem är du?”
– ”Bengt Nylander från Sverige” svarar jag. ”Nej, vem är du?” säger han och det är först när han ställer samma fråga för tredje gången som det slår mig vad han egentligen är ute efter. ”Jag är kristen protestant från Sverige” svarar jag då och precis där, just i det ögonblicket, försvinner hela miljön omkring mig och jag inser vad jag just har sagt. Att nu har jag slutligen tagit ställning i livet och aldrig kommer att ändra mig. Att från och med nu kommer jag att vara en övertygad kristen i alla lägen.

För det är inte de fyra VM-gulden som är den starkaste upplevelsen i Bengt Nylanders liv. Inte heller när han släppte fotbollar från flygplan till afrikanska barn. Inte den livsfarliga kurragömmaleken i krigets Kabul. Nej, inte ens de båda sönernas födelse. Utan ett möte med en okänd i en moské i Karachi 1990

Och du fick aldrig veta vem personen var?

– Nej. Och det var ingen annan omkring mig som reagerade på hans närvaro.
Du menar att det kanske inte ens var en människa av kött och blod?
– Ungefär så. Som religiös upplevelse betraktat var den oerhört stark, helt livsavgörande.

Ja, ni fattar läget. Å ena sidan den professionelle, nästan kylige yrkesmannen som med diplomati och förnuft försökte hålla humanismen vid liv på tröskeln till det krig som gick under namnet Operation Desert Storm. Å den andra en man som just drabbats av Gud.
– Jag hade en pakistansk kollega som var troende muslim; en stabil och klok person. Jag brukade ibland följa med honom till moskén. Tog av mig skorna och tvättade mig som alla andra. Men satt längst bak eftersom jag var kristen. Just den här fredagen hade vi med oss en matkorg som vi dukade upp efter bönen. Det var då jag fick den här ... uppenbarelsen.

Förändrade det din gudsbild?
– Inte direkt. Ända sedan barndomen har Gud alltid varit den trygga faders-
gestalten. Jag växte upp i en by där kyrkan var den naturliga medelpunkten. Däremot fick vi ett starkare vi-förhållande efter den här händelsen, Gud och jag. En sorts dialog. Jag kände att jag kunde be till honom utan att det kändes skämmigt. Efter det började jag också skriva in ”kristen” i mitt CV. Kanske missade jag jobb på det viset, men i gengäld gav det mig också en fördel i förhandlingar. Det var som respekten ökade, som om allt blev lugnare, mjukare och djupare.
Vilket är just den känslan man själv får i mötet med mannen som just blivit kyrko- rådets ordförande i Sollentuna församling. Guds soldat från fjället må ha sett mänskligt lidande i överflöd, men utstrålar samtidigt både lugn och harmoni. Blicken är blått optimistisk under den grånade pojkluggen.

Om man frågar varför just han är lämplig att leda sin kyrka in i framtiden, visar han ingen falsk blygsamhet:
– För att jag har en erfarenhet av den här typen av ledarskap, står på en stabil kristen grund, känner mig demokratiskt förankrad i samhället och är van att föra dialog med människor i konflikt.
Samma trygga förtröstan gäller även hans omdöme om församlingen i sig:
– Vi är resursstarka, har många medlemmar, bra diakonal verksamhet, god ekonomi och ett rikt spektrum av aktiviteter.

Problemen då?

– Jag skulle önska att fler av de 39 000 medlemmarna kommer till kyrkan för att se vilken resurs vi är. Det kan handla om allt ifrån vänskap och musik till det själsliga.

Han sträcker ut sin långa lekamen i soffan i den vitrappade villan på Fjällvägen. Stirrar ut mot en himmel som just denna dag är grå som slagg. Ändå är det som om han är den typ av person som ständigt ser en glipa i molnen.
– Under mina uppdrag har jag blivit beskjuten, men aldrig träffad. Jag har suttit i en helikopter när kulorna gått rakt genom plåten. Ätit på en restaurang där en journalist dödas någon vecka senare. Men rädd? Nej, kalla det snarare vaksam.

Du är inte rädd att dö eftersom du har din gudstro?

– Ja, jag tror ju på ett liv efter detta. Efter alla år i yrket vet jag också hur mycket som är slump. Man råkar eller råkar inte vara på Drottninggatan just när en terrorist slår till.

Hur förklarar du att Gud tillåter så mycket krig, lidande och död?

– För att det inte är hans, utan det mänskliga tillkortakommandet vi ser. Men jag är samtidigt övertygad om att det finns mer av Gud där våldet är. Eftersom det är där han behövs.

Hur behåller man sitt eget förnuft i krig och kaos?

– Genom bönen. I krig blir även goda människor våldsamma. Dödandet är ju trots allt ett av målen i krig. Men genom att försöka föra en ständig dialog med Gud, kan man hitta den tråd som hindrar en att fullkomligt flippa ut.

Har en kristen ett bättre beskydd än ateisten?

– Det är svårt att veta. I min mobil har jag en böneapp som varje dag levererar ett nytt bibelord. Jag minns en situation i Kabul när jag ombads köra genom den av självmordsbombare staden för att skaffa blod åt en liten flicka om måste hjärtopereras. Hur det plötsligt plingade till i telefonen och jag fick upp texten: ”Var inte rädd, jag är med er i alla tider.”
– Det kändes som att få en frisedel, en beskyddande hand över sig. Jag har ofta undrat varför den kom just då? Var det enbart en slump? Två dagar senare fick jag ett mejl att flickan opererats och överlevt.

Text: Petter Karlsson
(Denna text har tidigare varit publicerad i Kyrkporten nr 7 2017)

OM Bengt NYLANDER

Ålder: 61 år.
Yrke: Pensionerad överste.
Bor: I villa i Töjnan, Sollentuna.
Familj: Hustrun Anna som jobbar på Försäkringskassans huvudkontor.
Sönerna Jonas, egen företagare som bygger och renoverar båtar i Åkersberga, och Andreas, officer i Karlsborg.
Läser: En bok om Churchill.
Lyssnar: På James Blunt.
Ser: ”Vinterstudion” och SVT-dramat ”Vår tid är nu”.
Fritid: ”Bygger dels på en stuga i mina barndomstrakter, dels på min sons hus i Åkersberga. Löper, styrketränar eller åker rullskidor 3–4 dagar i veckan. Läser in mig på kyrkoordningen.”