En svartvit bild på en gammal mans händer. Den högra handen håller om den vänstra. Händerna vilar mot ett bord.
Foto: Oleg Golovnev /Shutterstock

Samtalsgrupp vid sorg

Vardagen och livet efter en förlust av nära anhörig kan vara svår att anpassa sig till. Att träffas och prata om sorgen är ett sätt att komma vidare. Välkommen att delta i en "Leva vidare-grupp".

Att dela sorgen och att få sina känslor bekräftade genom att lyssna till andra, upplever många som värdefullt. En tid efter begravningen får anhörig inbjudan till  "Leva vidare-grupp". Självklart är du som sörjande välkommen att delta i även om du inte sänts en inbjudan. Kontakta oss så hjälper vi dig med detta. Vi har också många andra aktiviteter som du kan delta i för gemenskap, hopp och glädje.  

Så här går en Leva vidare-grupp till

  • Gruppen organiseras av våra diakoner, ibland i samarbete med präst.
  • Vanligen är det sex träffar med någon eller några veckors uppehåll mellan varje.
  • Träffarna har olika teman. Samtalen kretsar kring sorgebearbetning, hur du själv och dina närstående har reagerat på dödsfallet, och hur du kan leva vidare trots sorgen.
  •  Du berättar så mycket eller så lite du själv vill. Vill du vara tyst så är det helt okej. Det är viktigt att alla i gruppen känner sig trygga och vet att det du berättar stannar hos gruppen.
  •  Det bör ha gått ett halvår eller längre sedan dödsfallet.

Grupper på gång

Näsåker eller Junsele församlingshem, plats bestäms när vi ser vilka som anmält sig. Start 4 april, anmälan senast den 30 mars. Anmäl dig till expeditionen solleftea.pastorat@svenskakyrkan.se eller Dorota Lindström.

Ramsele församlingshem, start 20 april. Kontakta Monica Wiklund om du önskar vara med.

Några personer och en kvinnlig präst sitter på stolar i en ring i en kyrka.

"Träffarna ger en extra dos energi"

Leva vidare-grupp, ett sätt att bearbeta din sorg. Här berättar en av deltagarna i Ramsele hur det var att delta i en sorgegrupp.

illustration föreställande ett @, en telefonlur, ett kuvert. För att illustrera på vilka sätt det går att nå oss.

Kontakt

Kontaktuppgifter till expeditioner och till övrig personal hittar du här.

Tio barn och en ledare leker med en stor färggrann "fallskärm". De hjälps åt att kasta upp den i luften.De är utomhus på en gräsmatta.

Välkommen till Svenska kyrkan i Sollefteå

Svenska kyrkan Sollefteå består av tolv församlingar i samverkan: Boteå, Ed, Graninge, Helgum, Junsele, Långsele, Multrå-Sånga, Ramsele-Edsele, Resele, Sollefteå, Ådals-Liden och Överlännäs församlingar. Din lokala del av hela Sveriges kyrka finns här i glädje, sorg, vardag och fest. Du är en viktig del av den.

En kvinna sitter på en klippa och tittar på solnedgången.

Retreat

Telefonen plingar, tv:n sänder dygnet runt och internet tar aldrig slut. En stor del av vår tid går åt till att hantera och anpassa oss efter intryck utifrån. För att orka behöver alla människor ibland bara få ägna sig åt sig själva. På en retreat får du göra just det.

En bild av ett uppslag av Månadsbladet.

Månadsbladet

Vill du få kalendern för församlingarna i Sollefteå pastorat tillsänt dig via e-post eller vanlig post? Bli prenumerant på Månadsbladet! Det kostar inget. Gör så här för att prenumerera:

Två händer hålls fram. I händerna ligger vita lappar med ord skrivna i svart. Ord som gemenskap, livet, tvivel, Gud, tro, dela.

Verksamhet i församlingarna

Vill du prata om Gud med andra? Ta en promenad och umgås? Sjunga i kör? Är du nybliven förälder som vill träffa andra föräldrar eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker?

En mamma och några barn i olika åldrar sitter på golvet.

Barn & familj

I Sollefteås tolv församlingar finns en mängd aktiviteter för alla åldrar. Trygga mötesplatser för familjen, barnen eller alla tillsammans. Här hittar ni mer information om vår verksamhet.

Nyheter från Svenska kyrkan Sollefteå

Prenumerera via RSS

Dags för vårstädning på grav och kyrkogård!

Publicerad:

Nu är det hög tid att göra vårfint på kyrkogården. Ansvaret för detta vilar på såväl kyrkogårdsförvaltningen som på dig som är gravrättsinnehavare. Tillsammans håller vi snyggt och städat!

Ut på tur i juni!

Publicerad:

Följ med på endagsresa till Härnösand och/eller Gammelgården i Myckelgensjö. Trevliga turer i gott sällskap under ledning av våra diakoner.

Andas i Norrfällsviken

Publicerad:

Följ med på en andlig prova-på-resa, med tid för din kropp och själ den 25-27 augusti i Norrfällsviken. Du få prova på retreat, vandring, bibelläsning, lugn och ro-gudstjänst. Allt detta i härlig omgivning och med havsluften inpå knuten.

Eds kyrka får utvändig renovering

Publicerad:

Arbetet kör igång efter påsk och kommer att fortgå hela sommaren. Putsen ska lagas, fasad och fönster kommer att målas. Till hösten ska "ansiktslyftningen" vara klar och Eds församling har en nyrenoverad kyrka att fira gudstjänst i. Fram till dess firas gudstjänster i församlingsgården eller ute, i Guds fria natur, som friluftsgudstjänst.

Påsk i 13 av Sollefteås 15 kyrkor

Publicerad:

Inte mindre än 34 gudstjänster serveras mellan den 3 till 10 april. Här kan du se vad som sker i kyrkan närmast dig, eller ta en titt på vad som sker grannförsamlingen. Här kan du även hitta länkar till mer information om påskens drama. Varför firar vi egentligen påsk?