En kvinna klädd i blå kofta och skjorta med prästkrage. Hon ler. Bredvid henne sitter en stor ljusbrun pudelr
Foto: Miriam Maul

Prästen Agneta har hittat hem i Långsele

Det här är inte första svängen i Långsele för Agneta Werner. På 80-talet jobbade hon som präst i Graninge och sen dess har hon bott i Upplands Väsby, fram till i höstas.

Hur känns det att vara tillbaka?
– Allt gick så fort från att vi var här på semester i augusti tills vi kom hem och sen fick jag jobb och vi flyttade hit i oktober. Det känns bra att vara tillbaka i präst-jobbet och att vara tillbaka här. Jag tycker om att vara ute i naturen och trivs i omgivningen, det känns som att man har kommit hem.
Agneta har varit sjukskriven en längre tid, men i höstas var hon redo.
– Jag har rehabiliterat mig länge och väl och kände att nu var det dags.
Allt började förra sommaren då hon och sambon var i Hammarstrand på semester hos släktingar.
– Vi åkte runt på olika platser och tänkte att här vore det mysigt att bo när vi blir pensionärer. Men vänta har aldrig varit min grej, så när vi kom hem satte jag mig och googlade och såg att det fanns många jobb här i pastoratet. Då ringde jag till kyrkoherden och presenterade mig och sa att jag var intresserad och nu är jag präst i Långsele och Helgum.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det är fritt, jag planerar min dag själv. Jag tycker väldigt mycket om att prata inför folk. Jag får tänka igenom livsfrågor och presentera mina tankar för en publik varannan vecka, det är superlyxigt. På begravning får jag summera någons liv, säga något som kanske kan vara en tröst för människor som sörjer, det är meningsfullt.
Vad är svårast?
– Att nå ut till folk och få dem att komma till oss. Att det jag står och pratar om i kyrkan inte bara är av intresse för en navelskådande liten grupp, utan väldigt allmänmänskligt som många kan ha glädje av att prata kring.
Agneta brinner för att prata om psykisk ohälsa, något hon själv har gått igenom.
– Jag vill försöka hitta ett forum att kunna nå ut till främst unga. Till hösten planerar jag för en gudstjänst med fokus på just det ämnet, och i samband med psykiatriveckan tänkte vi ha föreläsningar som handlar om utbrändhet, utmattningssyndrom och självskadebeteende. Så många är påverkade, men det går inte riktigt att prata om det. Jag brinner verkligen för att få prata om det här, för att det är superviktigt.
Hon ser positivt på etableringen som sker runt om i kommunen.
– Jag känner att jag är på rätt plats, här satsar man och här finns det en framtid. Det påverkar en väldigt mycket psykiskt om det finns en framtidstro i bygden och det gör det verkligen här!

TEXT OCH FOTO: MIRIAM MAUL

Artikeln publicerades först i Sollefteåbladet nr 8 2022.

– Jag känner att jag är på rätt plats, här satsar man och här finns det en framtid.

Agneta Werner
Tio barn och en ledare leker med en stor färggrann "fallskärm". De hjälps åt att kasta upp den i luften.De är utomhus på en gräsmatta.

Välkommen till Svenska kyrkan i Sollefteå

Svenska kyrkan Sollefteå består av tolv församlingar i samverkan: Boteå, Ed, Graninge, Helgum, Junsele, Långsele, Multrå-Sånga, Ramsele-Edsele, Resele, Sollefteå, Ådals-Liden och Överlännäs församlingar. Din lokala del av hela Sveriges kyrka finns här i glädje, sorg, vardag och fest. Du är en viktig del av den.

illustration föreställande ett @, en telefonlur, ett kuvert. För att illustrera på vilka sätt det går att nå oss.

Kontakt

Kontaktuppgifter till expeditioner och till övrig personal hittar du här.

En bild av ett uppslag av Månadsbladet.

Månadsbladet

Vill du få kalendern för församlingarna i Sollefteå pastorat tillsänt dig via e-post eller vanlig post? Bli prenumerant på Månadsbladet! Det kostar inget. Gör så här för att prenumerera:

Två händer hålls fram. I händerna ligger vita lappar med ord skrivna i svart. Ord som gemenskap, livet, tvivel, Gud, tro, dela.

Verksamhet i våra församlingar

Vill du prata om Gud med andra? Ta en promenad och umgås? Sjunga i kör? Är du nybliven förälder som vill träffa andra föräldrar eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker?

En grupp människor vandrar längs en skogsväg.

Pilgrimsvandring

Att vandra, kort eller långt, är ett utmärkt sätt att samla sina tankar och reflektera över sitt liv och sin tro. Här har vi samlat de tillfällen för pilgrimsvandring som sker i församlingarna i Sollefteå.

En mamma och några barn i olika åldrar sitter på golvet.

Barn & familj

I Sollefteås tolv församlingar finns en mängd aktiviteter för alla åldrar. Trygga mötesplatser för familjen, barnen eller alla tillsammans. Här hittar ni mer information om vår verksamhet.

Nyheter från Svenska kyrkan Sollefteå

Prenumerera via RSS

Prästen Agneta har hittat hem i Långsele

Publicerad:

Det här är inte första svängen i Långsele för Agneta Werner. På 80-talet jobbade hon som präst i Graninge och sen dess har hon bott i Upplands Väsby, fram till i höstas.

Utflyktsdag till kusten

Publicerad:

Följ med på bussresa den 30 juni. Vi besöker Gårdsbutiken i Höga kusten, Barsta och Mannaminne. Resan utgår från Junsele.

Resa till Junsele och Öfra

Publicerad:

Följ med på en trevlig busstur och lär känna grannförsamlingen. Bussen startar i Långsele och går via Ramsele innan vi når målet för dagen: Junsele kyrka och senare Öfra kapell.

Familjeutflykt till Hågestaön

Publicerad:

Kom med den 18 maj mellan klockan 10.00-12.00. Aktiviteter och matsäck fixar vi. Ni tar med er varandra och ett glatt humör. Skulle humöret inte vara på topp är du välkommen ändå, kanske blir det bättre under tiden. Kom ihåg att anmäla er!

Kom upp, och ut, i ottan!

Publicerad:

Kristi himmelsfärds dag är av tradition en dag för friluftsgudstjänst. Tidig sådan. Gökotta, som gudstjänsten kallas, firas i flera av Sollefteås tolv församlingar. Några även även lite senare på dagen. Även om du är morgontrött finns det möjlighet till gudstjänstfirande denna helgdag.