Junsele församling

Västerut i pastoratet ligger Junsele. Församlingen, med central- orten och omgivande jordbruksbygd längs Ångermanälven, upplevde sin storhetstid, befolkningsmässigt, under kraftverks- epoken. I centrala Junsele finns det mesta av det som behövs på en mindre ort. Medborgarkontor, bibliotek, hälsocentral, tandläkare, butiker, mack, café, restaurang. Junsele är känt för sin djurpark, den mångåriga traditionen av fotbollsläger för ungdomar och på senare år även sina vandrande älgar. Kyrka och församlingsgård ligger en bit utanför centrum. Längst nordväst i församlingen, inte långt från gränsen till Lappland, ligger Öfra kapell.

Ett skogskapell i rött trä med vita detaljer

Öfra kapell

Öfra kapell är beläget i Sollefteå kommuns nordvästra hörn, inte långt från gränsen till Lappland. Kapellet ligger i utkanten av Junsele socken, i den sydvästra delen av den glesa och utspridda bebyggelse som utgör byn Övra. 

Gulrappad kyrka. I förgrunden ett vitt trästaket.

Junsele kyrka

Invigdes 1885 men rymmer många medeltida klenoder.

Junsele församlingsråd

Se vilka som sitter i Junsele församlingsråd 2022-2025

Exteriörbild av Mariakapellet i Junsele. den röda träbyggnaden är här fotograferad från framsidan.

Mariakapellet

Mariakapellet är ett begravningskapell beläget på Junsele kyrkogård.

Vid ett bord sitter människor beredda att ta sig an den serverade soppan.

Sopplunch i Junsele

Soppa och sällskap i Junsele församlingshem. Välkommen!

En kvinnlig kantor ler mot oss. Hon sitter vid en svart flygel.

Läs Sollefteåbladets artikel om vår kantor Nenne

Jennyanne ”Nenne” Gradin är kantor i Sollefteå pastorat och ansvarar bland annat för kör- och musikverksamhet i Junsele församling. I och med covid-19 har körverksamheten fått ställa om och istället har hon jobbat med att utveckla körsångarnas röstteknik och solosång

Vi ser händerna på ett barn som fyller i en bild av en fågel med en blå tuschpenna.

Barntimmar (kyrkis) i Junsele

Barngrupp för dig som är mellan 4-6 år. Vi träffas tisdagar klockan 9.00-11.00 på övervåningen i Junsele församlingshem. Hitta kontaktuppgifter här:

Kyrkokören Oktaven

Junseles kyrkokör, övar torsdagar klockan 18.30 i Junsele församlingshem.

Junsele Gospel

Ett svängigt gäng som övar onsdagar klockan 19 i Junsele församlingshem.

Fem välklädda äldre gentlemän tillika körsångare i Junsele kyrka.

Gossarna

Junselekören som, namnet till trots, riktar sig till något äldre sångglada herrar. Vi övar varannan tisdag klockan 9.30 i Junsele församlingshem.

En barnkör övar för full hals.

Sångfåglarna

Junseles egen barnkör som övar onsdagar klockan 14.45 i Junsele skola.

illustration föreställande ett @, en telefonlur, ett kuvert. För att illustrera på vilka sätt det går att nå oss.

Kontakt

Kontaktuppgifter till expeditioner och till övrig personal hittar du här.

Tio barn och en ledare leker med en stor färggrann "fallskärm". De hjälps åt att kasta upp den i luften.De är utomhus på en gräsmatta.

Välkommen till Svenska kyrkan i Sollefteå

Svenska kyrkan Sollefteå består av tolv församlingar i samverkan: Boteå, Ed, Graninge, Helgum, Junsele, Långsele, Multrå-Sånga, Ramsele-Edsele, Resele, Sollefteå, Ådals-Liden och Överlännäs församlingar. Din lokala del av hela Sveriges kyrka finns här i glädje, sorg, vardag och fest. Du är en viktig del av den.

Ett kollage av tre bilder: En kvinnlig kantor som bär på ett stort elpiano, hon ler brett. En torso av en präst iklädd grön mässhake. Prästen gör "tummen upp". Längst till höger en bild av ett klocktorn täckt av byggställningar.

Lediga tjänster

Vill du förmedla Guds kraft i en kraftfull bygd? Sollefteå är en vidsträckt kommun strax norr om mitten av vårt avlånga land. Här avlöser skogar, älvdalar och jordbruksbygd varandra. I dessa landskap vandrar älgar, hoppar laxar, spelas världsmusik, åks skidor och levs såväl helt vanliga som ovanliga liv...

En bild av ett uppslag av Månadsbladet.

Månadsbladet

Vill du få kalendern för församlingarna i Sollefteå pastorat tillsänt dig via e-post eller vanlig post? Bli prenumerant på Månadsbladet! Det kostar inget. Gör så här för att prenumerera:

Två händer hålls fram. I händerna ligger vita lappar med ord skrivna i svart. Ord som gemenskap, livet, tvivel, Gud, tro, dela.

Verksamhet i våra församlingar

Vill du prata om Gud med andra? Ta en promenad och umgås? Sjunga i kör? Är du nybliven förälder som vill träffa andra föräldrar eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker?

En mamma och några barn i olika åldrar sitter på golvet.

Barn & familj

I Sollefteås tolv församlingar finns en mängd aktiviteter för alla åldrar. Trygga mötesplatser för familjen, barnen eller alla tillsammans. Här hittar ni mer information om vår verksamhet.

Nyheter från Svenska kyrkan Sollefteå

Prenumerera via RSS

"Det är advent, det är advent..."

Publicerad:

Nu är det dags. Fyll på depåerna med advents- och julstämning i en kyrka nära dig. Här hittar ni allt som sker i församlingarna i Sollefteå. Gudstjänster, konserter, luciafirande, gröt, musikcaféer, julnattsmässor och julottor....

Orolig för hur du ska få ihop det?

Publicerad:

Barnfamiljer i behov av extra stöd inför julhelgen har möjlighet att ansöka om fondmedel. Boka tid för samtal med någon av våra diakoner. Boka via vår expedition eller via formuläret på den här sidan. Gör det senast den 8 december.

Beställ en dörrkrans!

Publicerad:

Beställ en julig krans tillverkad av "Internationella gruppen". Hämta den vid årets julbasar i Sollefteå församlingsgård den 26 november. Intäkterna går direkt till Act Svenska kyrkans julinsamling.

Allhelgonahelgen

Publicerad:

Vi närmar oss "Alla helgons dag" och "Alla själars dag" eller som många av oss kallar det - Allhelgonahelgen. En tid då vi minns, saknar och sörjer dem vi inte längre har hos oss. Är du en av alla som planerar att göra ett besök till kyrkogården?

Skördefest igen!

Publicerad:

Ifjol skördefestade 75 personer i Multrå församlingsgård och vi samlade in över 9 700 kr. Välkommen igen den 12 november 18.00 Det blir auktion, go´fika och underhållning. Välkommen också att skänka gåvor till auktionen och insamlingen. Så här gör du: