Junsele församling

Västerut i pastoratet ligger Junsele. Församlingen, med centralorten och omgivande jordbruksbygd längs Ångermanälven, upplevde sin storhetstid, befolkningsmässigt, under kraftverksepoken. I centrala Junsele finns det mesta av det som behövs på en mindre ort. Medborgarkontor, bibliotek, hälsocentral, tandläkare, butiker, mack, café, restaurang. Junsele är känt för sin djurpark, den mångåriga traditionen av fotbollsläger för ungdomar och på senare år även sina vandrande älgar. Kyrka och församlingsgård ligger en bit utanför centrum. Längst nordväst i församlingen, inte långt från gränsen till Lappland, ligger Öfra kapell.

Ett skogskapell i rött trä med vita detaljer

Öfra kapell

Öfra kapell är beläget i Sollefteå kommuns nordvästra hörn, inte långt från gränsen till Lappland. Kapellet ligger i utkanten av Junsele socken, i den sydvästra delen av den glesa och utspridda bebyggelse som utgör byn Övra. 

Gulrappad kyrka. I förgrunden ett vitt trästaket.

Junsele kyrka

Invigdes 1885 men rymmer många medeltida klenoder.

Junsele församlingsråd

Se vilka som sitter i Junsele församlingsråd 2022-2025

Exteriörbild av Mariakapellet i Junsele. den röda träbyggnaden är här fotograferad från framsidan.

Mariakapellet

Mariakapellet är ett begravningskapell beläget på Junsele kyrkogård.

En vintervy över en frusen sjö. I bakgrunden snöklädda berg och ett regnbågsfenomen. I förgrunden en snötyngd björk.

Hållbara församlingar firar gudstjänst i församlingshem.

Från nyår fram till påsk firar flera församlingar sina gudstjänster i församlingshemmet/församlingsgården. Detta för att undvika den stora energiåtgång som krävs för att värma upp en kyrka.

En ung tjej spelar på en kyrkorgel.

Ungdomar får musikundervisning

Visste du att kyrkan, tack vare dig som är medlem, kan erbjuda barn och unga undervisning i musik? Förutom att kyrkomusikerna spelar i gudstjänster och leder körer ingår för flera av dem att undervisa i sång, piano, orgel eller andra instrument. Kanske blir några av eleverna kantorer eller organister i framtiden och kan föra traditionen och kunskapen vidare.

Vid ett bord sitter människor beredda att ta sig an den serverade soppan.

Sopplunch i Junsele

Soppa och sällskap i Junsele församlingshem. Du lämnar ett frivilligt bidrag som betalning för soppan. Pengen går till välgörande ändamål, vanligen via Act Svenska kyrkan. Välkommen!

En kvinnlig kantor ler mot oss. Hon sitter vid en svart flygel.

Läs Sollefteåbladets artikel om vår kantor Nenne

Jennyanne ”Nenne” Gradin är kantor i Sollefteå pastorat och ansvarar bland annat för kör- och musikverksamhet i Junsele församling. I och med covid-19 har körverksamheten fått ställa om och istället har hon jobbat med att utveckla körsångarnas röstteknik och solosång

Vi ser händerna på ett barn som fyller i en bild av en fågel med en blå tuschpenna.

Barntimmar (kyrkis) i Junsele

Barngrupp för dig som är mellan 4-6 år. Vi träffas tisdagar klockan 9.00-11.00 på övervåningen i Junsele församlingshem. Här hittar du kontaktuppgifter för anmälan.

Kyrkokören Oktaven

Junseles kyrkokör, övar torsdagar klockan 18.30 i Junsele församlingshem.

Junsele Gospel

Ett svängigt gäng som övar onsdagar klockan 19 i Junsele församlingshem.

Fem välklädda äldre gentlemän tillika körsångare i Junsele kyrka.

Gossarna

Junselekören som, namnet till trots, riktar sig till något äldre sångglada herrar. Vi övar varannan tisdag klockan 9.30 i Junsele församlingshem.

Sångfåglarna

Junseles egen barnkör som övar onsdagar klockan 14.45 i Junsele skola.

illustration föreställande ett @, en telefonlur, ett kuvert. För att illustrera på vilka sätt det går att nå oss.

Kontakt

Kontaktuppgifter till expeditioner och till övrig personal hittar du här.

Information om personuppgiftsincident

Svenska kyrkan vill informera dig om en personuppgiftsincident som skedde i samband med att kyrkan utsattes för ett cyberangrepp i november 2023. Syftet med informationen är att berätta vad som hänt och vilka åtgärder kyrkan vidtagit. Vi ger även generella tips på vad du kan göra själv för att skydda dina personuppgifter.

Tio barn och en ledare leker med en stor färggrann "fallskärm". De hjälps åt att kasta upp den i luften.De är utomhus på en gräsmatta.

Välkommen till Svenska kyrkan i Sollefteå

Svenska kyrkan Sollefteå består av tolv församlingar i samverkan: Boteå, Ed, Graninge, Helgum, Junsele, Långsele, Multrå-Sånga, Ramsele-Edsele, Resele, Sollefteå, Ådals-Liden och Överlännäs församlingar. Din lokala del av hela Sveriges kyrka finns här i glädje, sorg, vardag och fest. Du är en viktig del av den.

Ett uppslaget Månadsblad.

Månadsbladet

Vill du få kalendern för församlingarna i Sollefteå pastorat tillsänt dig via e-post eller vanlig post? Bli prenumerant på Månadsbladet! Det kostar inget. Gör så här för att prenumerera:

Två händer hålls fram. I händerna ligger vita lappar med ord skrivna i svart. Ord som gemenskap, livet, tvivel, Gud, tro, dela.

Verksamhet i församlingarna

Vill du prata om Gud med andra? Ta en promenad och umgås? Sjunga i kör? Är du nybliven förälder som vill träffa andra föräldrar eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker?

En mamma och några barn i olika åldrar sitter på golvet.

Barn & familj

I Sollefteås tolv församlingar finns en mängd aktiviteter för alla åldrar. Trygga mötesplatser för familjen, barnen eller alla tillsammans. Här hittar ni mer information om vår verksamhet.

Nyheter från Svenska kyrkan Sollefteå

Prenumerera via RSS

Stilla veckan och påsk

Publicerad:

Inte mindre än 41 gudstjänster serveras mellan den 24 mars till 1 april. Här kan du se vad som sker i kyrkan närmast dig, eller ta en titt på vad som sker grannförsamlingen. Här kan du även hitta länkar till mer information om påskens drama. Varför firar vi egentligen påsk?

Vi söker sommarjobbare till kyrkogårdarna i Västraområdet

Publicerad:

Är du skolungdom och vill ha sommarjobb på någon av kyrkogårdarna i Näsåker, Junsele, Resele, Ed , Ramsele och Edsele? Välkommen med din intresseanmälan!

Så här säger kyrkorådets ordförande om lokalförsörjningsplanen

Publicerad:

Den lokalförsörjningsplan som kyrkofullmäktige fastställde i november är ett viktigt verktyg i det pågående budgetarbetet men inga beslut är tagna ännu.

Hälsomässa i år igen

Publicerad:

Jobbar du med hälsa? Har du/ditt företag eller förening något att erbjuda som rör just människors hälsa? Den 14 april gör vi en repris på den lokala hälsomässan i Långsele. Kom med som utställare!

Lokalförsörjningsplanen klar

Publicerad:

Vid sitt novembermöte fastställde kyrkofullmäktige en lokalförsörjningsplan för Sollefteå pastorat. Den innehåller bland annat en långsiktigt hållbar plan för verksamheternas behov av lokaler. Här får du veta mer om vad en lokalförsörjningsplan innebär.