Foto: Gustav Hugosson /Ikon

Övning i medkänsla

I de flesta andliga traditioner är omsorgen om andra central. Modern lyckoforskning visar dessutom att en människa mår bra av att hjälpa och vara vänlig mot andra.

Se någon i ögonen

Ge någon full uppmärksamhet en stund genom att se honom eller henne i ögonen medan ni pratar. Ögonkontakt skapar närvaro och känsla av att vara sedd. 

Försök förstå

Sansa dig en stund när du scrollar i sociala medier. Lägg en stund på att försöka förstå innan du skriver en upprörd kommentar. Eller sitt ner en stund med någon som du inte håller med och försök förstå i stället för att övertyga.

Hjälp en främling

Var lite uppmärksam på människor i omgivningen som verkar behöva hjälp. Gå inte bara förbi den trötta föräldern med barnvagn på bussen eller barnet som inte når upp till pantautomaten.

Säg ifrån!

Reagera när du ser enskilda personer eller grupper behandlas orättvist. Bli medlem i en förening, eller kyrka, så fler tillsammans kan driva opinion, påverka samhället och politiker.

Be för andra

Känns det väl utmanade att göra som Jesus föreslog och be för dina fiender? Börja med att be för, eller tänka gott om, människor du bara har lite svårt för. Kanske en om dagen.

/Ulrika Ljungblahd, tidningen Spira

Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem.

Matteusevangeliet 7:12
Solnedgång vid vattnet.

Hälsa för själen

Vi lär oss redan från barnsben att vi behöver ta hand om vår kropp, tänka på hur vi rör oss och vad vi stoppar i oss. Men även själen behöver motion. Här hittar du övningar och tips som gör gott för själen.

Soluppgång över nordiskt landskap.

Rutin för en god morgon

Morgonandakt eller en stund egentid på bussen? Varje ny dag ger Gud till oss i nåd, men hur tar vi vara på dem på bästa sätt? Här finns några tips på hur man kan få rätt riktning i livet.

Silhuett av en person sittande på en parksoffa med en cykel bredvid. Himlen är blå och rosa.

Ditt andliga gym i vardagen

Vill du kan träna din andliga hälsa? Cykelturen till jobbet passar för bön och snabba möten i affären kan vara tillfällen att visa medmänsklighet. Men du kan också skapa ditt andliga gym.