Silhuett av en person sittande på en parksoffa med en cykel bredvid. Himlen är blå och rosa.
Foto: Melk Hagelslag /Pixabay

Ditt andliga gym i vardagen

En vanlig vardag kan bjuda på flera tillfällen att träna den andliga hälsan. Cykelturen till jobbet passar för bön och snabba möten i affären kan vara tillfällen att visa medmänsklighet.

Du kan gå in för att träna din andliga bålstyrka – att aktivt leva din tro och stå stark när livet blir svårt. Längre ner på sidan får du mer inspiration för träning. Men först fem enkla tips på hur du tar vara på små stunder i vardagen. Du kan 

En vanlig dag då kan det största hända ty allt blir möjligt när vi tror på Gud.

Svensk psalm 352
 • inspireras till eftertanke. Ta hjälp av Sveriges radios Morgonandakten eller Tankar för dagen. Lyssna direkt på morgonen, eller i efterhand, på vägen till jobbet. 
 • tacka för maten. Att stilla sig före maten med ”Tack gode Gud för maten” kan öka närvaron, gemenskapen och matron. Dessutom blir det en påminnelse om att mat på bordet inte är en självklarhet för alla.
 • Ta tre djupa andetag. I kön till kaffeautomaten kan ett par djupa andetag ge extra energi och lugn, ökad närvaro och stillhet. Släpp ner axlarna och hitta en stolt hållning.
 • Le mot personalen i kassan. Ett enkelt sätt att göra någon annan glad är att le mot hen. Ett leende är även välgörande för den som ler. Stress jagar ofta bort glädjen. Bibelns författare upprepar "Gläd er!"
 • Säg tack på kvällen. Avsluta dagen med att tacka för något som varit bra. Tacket kan riktas som en bön, eller skrivas ner i en tacksamhetsdagbok.

Träna din andliga bålstyrka

För att hålla oss upprättade i livet behöver vi ha en hyfsat bra bålstyrka. På samma sätt är det med vårt inre. Vi kan träna vår inre andliga bålstyrka, som hjälper oss när vi utsätts för svårigheter.

Det förespråkar prästen Marit Norén, som är författare till boken Andlig bålstyrka, som ingår i serien Ärkebiskopens fastebok (Verbum).

Att utöva kristen tro är ett bra sätt att träna den andliga bålstyrkan. Det handlar om små och enkla vardagliga vanor som håller över tid. Men för att ge plats för nya vanor, och få möjlighet att ana Guds röst, behöver vi släppa annat. Det kan handla om att rensa bland prylar och se över konsumtionsmönster, rensa i kalendern och minska bruset av ljud och intryck. 

I det andliga gymmet finns redskap som

 • bönen
 • kroppen
 • naturen
 • kyrkan
 • Bibeln
 • kärleksfulla handlingar.

Se filmen där Marit Norén berättar om att träna den andliga bålstyrkan.

Solnedgång vid vattnet.

Hälsa för själen

Vi lär oss redan från barnsben att vi behöver ta hand om vår kropp, tänka på hur vi rör oss och vad vi stoppar i oss. Men även själen behöver motion. Här hittar du övningar och tips som gör gott för själen.

Soluppgång över nordiskt landskap.

Rutin för en god morgon

Morgonandakt eller en stund egentid på bussen? Varje ny dag ger Gud till oss i nåd, men hur tar vi vara på dem på bästa sätt? Här finns några tips på hur man kan få rätt riktning i livet.

Övning i medkänsla

I de flesta andliga traditioner är omsorgen om andra central. Modern lyckoforskning visar dessutom att en människa mår bra av att hjälpa och vara vänlig mot andra.