Sofia församling

Prata med oss

Kontakt

Sofia församling Besöksadress: Borgmästargatan 11, 11629 Stockholm Postadress: BOX 11037, 10061 STOCKHOLM Telefon: +46(8)6153100 E-post till Sofia församling

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Om Sofia församling

Välkommen till Sofia församling på Södermalm och i Hammarby Sjöstad!

 

Sofia församling är en del av Svenska kyrkan och en av fyra församlingar i Södermalms kontrakt. Under de senaste åren har församlingen vuxit, blivit dubbelt så stor och har ca 22 000 medlemmar av totalt ca 36 000 invånare. Antalet medarbetare och verksamheter har ökat undan för undan. För tio år sedan invigdes Sjöstadskapellet i den växande stadsdelen Hammarby Sjöstad. Församlingen har många medarbetare, varav ca 30 anställda.

Församlingen har två kyrkor, Sofia kyrka i Vita Bergen och Sjöstadskapellet i Hammarby Sjöstad som båda nyligen genomgått omfattande ombyggnads- och renoveringsarbeten. Dessutom ingår Fryshuskyrkan som är en del av Fryshuset, en av landets största samlingsplatser för ungdomar, i församlingen.

Tillsammans med Fryshuset driver församlingen integrationsprojektet "Tillsammans för Sverige" som rönt stor uppmärksamhet även utanför församlingens gränser. Ekumeniskt arbete och religionsdialog är viktigt för oss i den anda av öppenhet som Sofia församling värnar om.

Gudstjänstlivet präglas av en stor lekmannamedverkan med gudstjänstgrupper som tillsammans med präst och musiker planerar och genomför gudstjänsterna. Församlingen har varit remissförsamling för den nya kyrkohandboken och kommer att fortsätta använda handbokens material i gudstjänstlivet.

Församlingens musikliv med kammarorkester, 20 körer och närmare 500 korister i alla åldrar har rönt och röner stor uppmärksamhet även utanför församlingens gränser.

Sofia församling bedriver ett omfattande diakonalt arbete som inbegriper såväl traditionella träffpunkter för äldre, samverkan kring diakonalt café på Södermalm för utsatta samt diakonalt arbete bland ungdomarna på Fryshuset. 

I församlingen finns många konfirmander och en stor barnverksamhet. Sofia församling driver två öppna förskolor, ett flertal barnkörer, föredragskvällar och andra mötesplatser för barn och föräldrar. Det finns ett bra samarbete med skolorna där vi utvecklar nya samverkansformer kring tro och livsfrågor.

 

 

Adress

 

Besöksadress:
Borgmästargatan 11

Postadress:
Sofia församling
BOX 11037
10061 Stockholm

 

Fakturaadress:
Sofia församling
Fack 778 000 92
R 877

106 54 Stockholm