Sofia kyrkokör

Sofias största och äldsta kör

Sofia kyrkokör nystartades 1979, samtidigt som Sofia kammarorkester, och har sedan dess arbetat under ledning av musikdirektör Arne Johansson. De medverkar regelbundet i gudstjänst- och konsertlivet i  Sofia kyrka i Stockholm.

Tillsammans med orkestern har Kyrkokören framfört merparten av de stora sakrala körverken, såsom Bachs Mässa h-moll, Johannes- och Matteuspassionerna och Juloratoriet, Brahms Ein deutsches Requiem, Mozarts Requiem, Faurés Requiem, Duruflés Requiem, Verdis Requiem, Puccinis Messa di Gloria, Fredrik Sixtens En svensk Markuspassion, Oskar Linbergs Requiem,  Otto Olssons Requiem m.m.

Kören ger också separata konserter med musik för kör a cappella, vid vilka verk av olika svenska tonsättare (Adolphson, Rachmaninov (Vigilia) och andra ortodoxa kompositörer, Britten, Martin m. fl. framförts.

Kören och orkestern har rest över hela Europa och till andra kontinenter. De har gett konserter i Rom, Paris, Moskva, Riga, S: t Petersburg, Prag, Lissabon, Berlin, Budapest, Spanien, Litauen, Warszawa, New York, Israel.  Under 2003 vann kören ett pris på Hajnowka festival of Orthodox Sacred Music i Polen.

In english:

Sofia church choir and chamber orchestra were both founded in 1979 and have since then worked under conduction of music director Arne Johansson. They perform regurlarly in Sofia church in Stockholm, in services as well as in Concerts (about 10 every year).

They have performed most of the sacral repertoar, such as Bach High Mass and Passion of S:t John and S:t Matthew as well as Christmas Oratorio, Brahms A German Requiem, Mozart Requiem, Fauré Requiem, Duruflé Requiem, Verdi requiem, Puccini Messa di Gloria and so on. The orchestra is regurlarly giving orchestral concerts, playing for instance String Serenades by Tjajkovskij, Dvorak, Wirén.

The choir also gives separate concerts with music for choir a cappella, with works from different Swedish composers, Rachmaninov and other orthodox composers, Britten, Martin etc.

The choir and the orchestra have travelled all over Europe giving concerts in Rome, Paris, Moscow, Riga, S:t Petersburg, Prague, Lisboa, Berlin, Budapest, Spain, Warszawa. In 2003 the choir won a price at Hajnowka festival of Orthodox Sacred Music in Poland.