Våra kyrkor

Att få tag i information om de svenska kulturskatter, som kyrkor ju faktiskt utgör, är inte alltid det lättaste. Trots att kyrkan har en unik och högst lokal roll och inblick i generationer av människors liv och ofta är byborna väldigt kär finns det sällan ett bra material att tillgå. Förrän nu!

Åtminstone för vår del. 2012 samlades material från bebyggelseregistret och lokala kyrkkännare in vilket resulterade i en folder per kyrka. Läs om fattigstugan i Härna, Adeln i Murum, den väldoftande nattviolen på Fänneslunda-Grovare kyrkogård och takmålningarna i Södra Vings nära tusen år gamla kyrka. Foldrarna är rika på såväl bilder som historiska och arkitektoniska fakta, till detta kortare faktarutor och till sist en kuriosa- sida. Det är en spännande bygd vi lever och verkar i.

Ladda hem filerna nedan. Foldrarna är i A5-format i original men det går bra att skriva ut dem i A4-format också. Häftade och vikta foldrar finns att hämta antingen i kyrkorna eller på pastorsexpeditionen i Kyrkans Hus i Hökerum. Helt gratis!

Beskrivningar av pastoratets kyrkor

Fänneslunda-Grovare kyrka