Drop in-vigsel 28 augusti

Störst av allt är kärleken. Fria till din partner, få ett ja, beställ hindersprövning och kontakta oss för att önska tid. Svårare är det inte!

Varmt välkommen till S:ta Gertruds kyrka lördagen den 28 augusti. Kyrkan är öppen för vigslar mellan 13.00 och 21.00. Kom ihåg att ringa eller maila oss för att boka en tid för er vigsel.

Ni älskar varandra och vill gifta er. Nu behöver ni bara bestämma hur ni vill att ert bröllop ska vara. Att välja servetter, göra gästlista och skriva inbjudningskort känns säkert jättekul för vissa, men kanske inte för er. Ni kanske hellre vill hålla bröllopet enkelt och fokusera på varandra. Det kan hända att ni planerar en resa eller har en annan gemensam dröm som ni vill lägga undan pengar till.

I så fall kan drop-in-vigsel i Västervik vara något för er. Vi ordnar präst, musiker, solist och till och med datum! Gäster, bukett, högtidliga kläder är alla valfria och ni bestämmer själva hur ni vill göra.

Det går även att förnya sina löften

Skälen till att förnya sina vigsellöftena kan vara flera. Vissa par vill visa att de inte tar varandra för givet. De får chansen att påminna sig själva och varandra om vad det är de älskar och uppskattar hos den andra parten. Passa på att förnya era löften den 28 augusti!

ring eller maila oss för att boka tid

Mail: sodra.tjusts.pastorat@svenskakyrkan.se

frågor och svar

Får vem som helst gifta sig?
Ja, under förutsättning att ni har med giltiga intyg om hindersprövningen och giltiga id-handlingar. En av er måste vara medlem i Svenska kyrkan.

Hur ansöker vi om hindersprövning och hur lång tid tar det?
Det är Skatteverket som hanterar hindersprövning. Antingen kan ni gå in på Skatteverkets hemsida där all information (och blanketten) ni behöver finns. Eller så kan ni besöka ett av Skatteverkets kontor och skriva under blanketten direkt. Handläggningstiderna kan variera så ansök så snart som möjligt.

Behöver vi ringar?
Nej, ni måste inte ha ringar.

Måste vi ha bröllopskläder?
Nej, ni får ha precis vilka kläder ni vill. Det viktigaste är att ni känner er bekväma i ert val. Det är er dag.

Måste vi ha bukett?
Många väljer att ha det men det är absolut inget måste. Känn efter vad som känns bäst för er.

Får vi ta med oss gäster?
Ja, det får ni! Men vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om max antal personer som får samlas.

Hur går det till egentligen?
Först går ni till Prostgårdens trädgård (vid Stadsparken) Västra kyrkogatan 18. Där möter ni personal från kyrkan som välkomnar och tittar på er hindersprövning och legitimation. Sedan är det dags att möta prästen för ett vigselsamtal, där ni bland annat pratar om vigselns betydelse och vilka psalmer och sånger ni vill ha under akten. Ni kan välja ingångsmusik, en psalm, en solosång och utgångsmusik utifrån förvalda alternativ. Vigseln sker när vigselsamtalet är klart. Efter vigseln finns möjlighet till ett enkelt och kostnadsfritt bröllopsfoto.

Får vi ha med en egen solist?
Nej, tyvärr inte. För att den här dagen ska fungera rent praktiskt är det våra musiker som gäller. Vi kan lugna er med att de är fantastiskt duktiga!

Hur lång tid tar vigseln?
Den tar cirka 15-20 minuter.

Får vi välja präst?
Nej, under dagen arbetar några präster som kommer att gå omlott.

Får vi ha med någon som fotograferar i kyrkan?
Ja, det är fritt fram att ni har någon som fotograferar er vigsel.

Fanns din fråga inte med?
Om du inte hittar svar på din fråga kan du fylla i formuläret nedan eller ringa expeditionen på 0490-842 00.

Det är en mycket finare upplevelse än vad man kanske väntar sig och vi var glatt överraskade med jättehärliga minnen i bagaget.

Ida-Maria och Mattias, som gifte sig på drop in-vigsel