Symboljakten 2023

Här kan du läsa mer om sommarens skattjakt i kyrkorna

Information in english

SYMBOLJAKT - HITTAR DU LAMMEN?
I kyrkorna runt om i Växjö stift finns många föremål och symboler. Symboljakten vill uppmuntra till besök i kyrkan men framför allt till att verkligen titta och upptäcka allt som finns men också väcka nyfikenhet om vad det man ser vill förmedla. 
Det allseende ögat och ett kors förväntar du dig säkert att se men det finns mycket mer. Kanske kan du också hitta ett lamm eller någon annan symbol som känns spännande att veta mer om. Den kanske finns på kyrkporten, i måleri, som dekoration på ett föremål eller har du tittat noga på dopfunten? 

De kyrkor som ingår i symboljakten är märkta med sigillet för symboljakten i sommarkyrkobroschyren, så att du lätt kan se vilka kyrkor som deltar. I kyrkorna finns också samlarsymboler som du kan samla i en lädersnodd/armband. Symbolerna finns i flera olika färger och har du tur så lyckas du samla dem alla. Till symboljakten finns också målarhäften med föremål från våra kyrkor.

Växjö stift arbetar aktivt med att lyfta fram vårt gemensamma kyrkliga kulturarv. Besök gärna utställningen Mästerliga metaller på Kalmar läns museum och läs gärna mer i våra böcker Ett levande kulturarv, Textilier i helig tjänst och Metaller i helig tjänst!

Välkommen att upptäcka vårt gemensamma kyrkliga kulturarv!