Svenska kyrkan på Södra Öland Besöksadress: Kyrkgatan 3, 38692 FÄRJESTADEN Telefon: +46(485)38012 E-post till Svenska kyrkan på Södra Öland

Gudomliga skapelser

En utställning på Kalmar läns museum med kyrkliga textilier från Växjö stift. Utställningen "Gudomliga skapelser" invigdes den 15 november av Biskop Fredrik Modéus. Utställningen går att besöka 11 mars 2018.

Inför utställningen har mycket lånats in från församlingar där textilier förvaras eller fortfarande används. Det finns en regional spridning från hela Växjö stift med flera inslag från Öland. Bland annat kan du se ett altarbrunn från Södra Möckleby kyrka, en doppåse från Gårdby och en mässhake från Glömminge kyrka. Besök gärna utställningen för att själv se dessa otroliga hantverk och lära dig mer om dem.

Lekkyrka
Utställningen är dessutom barnvänlig med fem nytillverkade mässhakar som har sytts upp för barn att prova och med hjälp av ett litet altare och tillbehör har det skapats en liten lekkyrka i utställningen.

Föreläsningar
Under tiden som utställningen är öppen så arrangeras även föreläsningar på länsmuseet. Entré: 125 kronor, 75 kronor för dig som har årskort. Begränsat antal platser. Drop in i mån av plats. Förboka din biljett på 0480-451370 vardagar
kl.8-10 och kl.14-16 eller mejla till reception@kalmarlansmuseum .se

29 november kl.18  "Vem passar i mitra?"
Med Jan-Olof Johansson, biskop emeritus, Växjö stift

Biskopsmössan, mitran, är det enda plagg som är förbehållet biskopen. Men var kommer den ifrån och vad symboliserar den? Biskopen bär också en kåpa som ofta är vävd i samma tyg som mitran. Andra biskopsinsignier är kräklan, staven, och guldkorset från 1804 i halsband. Jan-Olof Johansson, biskop emeritus i Växjö stift, berättar under kvällen om biskopens kläder och andra biskopsinsignier i allmänhet och om Kalmars och Växjös i synnerhet.

31 januari kl.18 "I symbolernas värld"
Med Arne Wiig, teologie doktor i religionshistoria med särskild inriktning mot kognitiv metaforteori och religiös symbolik Det finns en rik symbolvärld i de svenska kyrkorna och de flesta symbolerna är mycket gamla. Men vad betyder de? Det får du veta den här kvällen! Arne Wiig berättar också om varför textilierna ser ut som de gör.

7 februari kl.18 "Mässhakefestival"
Med präster från Kalmar län. Konferencierer: Teresia Clifford, stiftsadjunkt, och Maria Brynielsson, stiftsantikvarie, Växjö stift. Mässhaken är ett religiöst plagg med gamla anor som sträcker sig ända tillbaka till antiken. Form, utseende och material har skiftat genom tiderna. Kom och låt ögat njuta av vackra mässhakar från flera av traktens kyrkor, burna av präster i olika församlingar.

14 februari kl.18 "Liturgiska textilier från svenska ateljéer"
Med Margareta Ridderstedt, textilhistoriker Margareta Ridderstedt, textilantikvarie, forskare och författare, berättar under kvällen om kyrkliga textilier, ateljéerna och konstnärinnorna bakom dessa vackra föremål. Margareta disputerade i konstvetenskap under 2017 med avhandlingen ”Vackert och värdigt” och kommer under kvällen att lyfta fram lokala exempel.

7 mars kl.18 "Så arbetar vi med kyrkliga textilier"
Med textilkonservator Evelina Sand och antikvarie Berit Eklöf, Kalmar läns museum Att ta hand om kyrkliga textilier så att de bevaras på bästa sätt till eftervärlden, kräver stor kunskap och många timmars arbete i konservatorsateljén. Textilkonservator Evelina Sand och antikvarie Berit Eklöf berättar om hur de konserverar kyrkotextilier. Kvällen innehåller både en presentation och ett besök bakom kulisserna i konservatorsateljén.