Ekumenisk följeslagare

Hösten 2015 var Johanna Persdotter tjänstledig från församlingen för att åka som Ekumenisk följeslagare till Palestina och Israel.

Under tre månader var Johanna en del av en internationell närvaro för att stärka respekten för folkrätten samt för att stödja lokalt ickevålds- och fredsarbete. Hon levde med befolkningen, mitt i konflikten. Det handlade om att följa palestinska skolbarn till skolor i utsatta områden eller finnas med vid vägspärrar där det finns risk för att brott mot mänskliga rättigheter sker.

Initiativet till följeslagarprogrammet kom ursprungligen som en förfrågan från kyrkoledare i Jerusalem. I ett brev till Kyrkornas Världsråd bad de om en internationell närvaro i området.

Följeslagarprogrammet finansieras av Sida och har sedan 2002 skickat ut cirka 300 svenskar till regionen. I Sverige samordnas programmet av Sveriges Kristna Råd och internationellt av Kyrkornas Världsråd. Programmet samarbetar med både den palestinska och israeliska fredsrörelsen. Totalt sänder drygt 20 länder följeslagare till området genom det internationella programmet EAPPI.

Under tiden i fält skrev Johanna reseberättelser. Hon kommer och gärna och föreläser om sina erfarenheter.

Här kan du läsa Johannas reserapporter