Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Svenska kyrkan i utlandet

Emelie och Kajsa hälsas välkomna av kyrkoherde Per Gyllenör och hans fru Mia, som tjänstgör som kantor i Rotterdam.

Kajsa Nilsson, volontär i Svenska kyrkan i Nederländerna

Emelie och Kajsa hälsas välkomna av kyrkoherde Per Gyllenör och hans fru Mia, som tjänstgör som kantor i Rotterdam.

Planering eller bara ett enkelt samtal i en stimulerande och samtidigt rofylld miljö.

Planering

Planering eller bara ett enkelt samtal i en stimulerande och samtidigt rofylld miljö.

Kajsa tar en selfie ihop med en hög med nybakade lussekatter, som inte syns på bild.

En selfie i köket

Kajsa tar en selfie ihop med en hög med nybakade lussekatter, som inte syns på bild.

Kajsa vill göra något spännande och obekvämt.....

Svenska kyrkan i Nederländerna ligger i Rotterdam, en av världens största hamnstäder. Mitt i staden ligger vårt hus, det är byggt någon gång runt 1910 och är fyra våningar högt. Trapphuset är gjort i mörkt trä. Där är höga fönster med bubbligt glas som är dekorerat med målningar av skepp. Längs hela trappan löper en mönstrad matta i mörkrött. Högst upp bor jag. Jag delar en mysig trea med en person som heter Emelie. På baksidan av huset finns en stor trädgård med öppna gräsytor som är perfekta för lek. Där växer krumma träd som är som gjorda att klättra i och snåriga buskage där de bästa göm-ställena för kurragömma finns. Det finns till och med en pool där.

I vanliga fall jobbar jag ideellt hemma i Söderköping som ungdomsledare och sitter som ordförande i SKU Svenska kyrkans unga, Gröna Draken. För ett tag sedan bestämde jag mig för att jag ville göra något spännande och lite obekvämt. Något på egen hand och långt hemifrån. Jag sökte olika tjänster och utbyten runt om i världen.

Per, som är kyrkoherde här svarade väldigt snabbt och plötsligt var det bestämt. Jag skulle bo fyra månader i Nederländerna och jobba som volontär i Svenska kyrkan.

 

Nu sitter jag här, i vårt vardagsrum, i min soffa med tofflorna på. Vi har varit här i drygt två veckor nu. När jag säger vi, så pratar jag oftast om mig och Emelie.

 

Emelie har fått precis samma volontärstjänst som jag, så vi gör mycket tillsammans.

Det ska bakas 3000 kanelbullar och 1200 lussekatter till den årliga julmarknaden.

Det är vår uppgift. Än så länge har vi bakat 320 lussekatter och 600 kanelbullar.  En bra start tycker vi.

 

Varje onsdag träffar vi en grupp barn i blandade åldrar och deras föräldrar.

Vi varvar småprat, sång och djupa diskussioner med lek, teckenspråk och svenskundervisning. Härom veckan gjorde vi en hajk i trädgården. Vi sov i tält, hade lägerbål och lyste med ficklampor i mörkret. Allt det en hajk ska innehålla. Medan vi bakar, när degen jäser, sätter vi oss och planerar inför en ungdomsgrupp som ska startas här.

 

Önskan är att de nordiska kyrkorna ska kunna göra något tillsammans. Just nu inventerar vi vilka svenskar det finns runt omkring oss som skulle vilja vara med och sedan bygger vi efter det. Än så länge ser det lovande ut, första träffen är redan satt ibland längtar jag hem. Efter Nikodemos, vår styrelse, Väpnarskolan och våra andakter. Jag har aldrig varit borta hemifrån särskilt länge förut och nu börjar jag märka att det var ett tag sedan jag drack kvällste med mamma. Men hur bra jag än trivs där hemma måste jag göra något utanför Söderköping om jag ska kunna förstå det Jesus lär, att vi är ganska lika och leva efter det. Jag valde rätt utmaning. Jag känner mig som hemma här, fast på en helt ny plats. En stor plats. Jag tycker väldigt mycket om mina nya kollegor, jag får sjunga i kör varje tisdag och vara med på hur många gudstjänster jag vill. Jag upptäcker en ny plats, jag möter nya människor varje dag och jag kommer vara mästare i att baka kanelbullar när jag kommer hem. Svenska Kyrkan i Nederländerna är ett fantastisk ställe att jobba och att leva i. 

 

Kajsa Nilsson

Volontär i Svenska kyrkan i Nederländerna

Text och foton Kajsa Nilsson

Bild: IKON

Svenska kyrkan i utlandet

Det finns alltid en svensk kyrka öppen någonstans i världen! Där finner au pair-ungdomar, turister, sjöfolk och utlandssvenskar en öppen dörr till gemenskap och värme, till gudstjänst och aktiviteter på sitt eget språk.

Svenska kyrkan i utlandet har samma uppgifter som en församling i Sverige. Men utlandskyrkan har också andra uppgifter än hemma. Det beror på att människor som befinner sig utomlands lever under så annorlunda villkor och har helt andra behov. Det sociala kontaktnät man har i Sverige saknas ofta när man bor i ett främmande land, man är ofta mer isolerad och därmed mera sårbar. Därför blir utlandskyrkan en viktig mötesplats i både glädje och sorg, också för dem som hemma i Sverige sällan eller aldrig går i kyrkan. Utlandskyrkan vill finnas till för hela människan.


Läs mer här om Svenska kyrkan i utlandet

 

Ombud i Söderköping S:t Anna församling

•  Ulla Träff
•  Gunvor Jarl
•  Sven-Olof Malmqvist