lysande röd adventstjärna mot husvägg och snö
Foto: Josefin Casteryd/IKON

Vi behöver varandra

Nyhet Publicerad

Den ofrivilliga ensamheten ökar i Sverige. Ett problem inte bara i Sverige utan i hela västvärlden. En ny ensamhetsminister i Storbritannien har startat organisationen Campaign to end loneliness. 

En viktig orsak till ensamheten finns märkligt nog i liberalismen, den politiska filosofi som präglar väst med betoning på  individens frihet. Baksidan av myntet är att det sker på bekostnad av våra relationer. Den amerikanske statsvetaren och professorn Patrick J Deneen har i boken Why liberalism failed påvisat hur en extrem individualism förnekar det som gör oss sant mänskliga. Människan, skapad som en relationell varelse, behöver leva i gemenskap med andra för att må bra. Människor behöver människor, helt enkelt!

Sverige har störst andel ensamhushåll i världen. Det finns äldre ensamma människor som har svårt att ta sig ut, unga som har hundratals Facebook-vänner, men ingen nära, riktig vän. En nybliven pensionär med hela sitt kontaktnät på jobbet sitter nu mest vid köksbordet och tittar ut. 

Någonstans ska man införa duschrobotar inom äldrevården med motivet att värna om brukarnas integritet och självständighet. Det kan väl ligga något i detta, men i mina öron låter det som att med ytterst tveksamma skäl spara pengar, eftersom det ju spär på ensamheten.

Högt på agendan står miljöförstöringen som en ödesfråga för mänskligheten. Den ofrivilliga ensamheten är också en otroligt allvarlig fråga idag, skadlig både för kropp och själ, en folksjukdom. Det behövs sannerligen en Greta som ryter till också i denna miljöfråga.

Eftersom ensamheten delvis är ett strukturellt problem, så vilar ansvaret delvis på de folkvalda att vända skutan på rätt köl. Här gäller handling och långsiktighet. Ändå hamnar ett stort ansvar på dig och mig. Det behövs ett uppvaknande över situationen, en insikt om vad som faktiskt åligger mig såsom skapad till Guds avbild gentemot min medmänniska.

En man frågade Jesus: Och vem är min nästa? Jesus svarade honom – och oss – med liknelsen om den barmhärtige samariern, mannen som på sin vandring såg en vilt främmande människa ligga svårt misshandlad och övergiven på vägen, som stannade trots att det kunde vara farligt och plåstrade om honom. Han tog honom till sjukstugan och betalade räkningen. Efter liknelsen sa Jesus till den frågande mannen och säger till oss: Gå du och gör som han!

Sven-Erik Hägerlind, präst