Foto: Patrik Uhras

I början av 2022 invigs Västra kapellet

Nyhet Publicerad Ändrad

Utsidan på församlingens nya byggnad för begravningsverksamheten är snart färdig. Och på insidan kommer alltmer på plats under november.

Det var i mars 2021 som byggnationen påbörjades av det som ska bli det nya huset för begravningsverksamheten i Söderhamn. 

Förutom rum för begravningsceremoni kommer byggnaden att innehålla ett så kallat bisättningsrum, ett kylrum och ett rum för lastning där begravningsbilar kan köra in. Pausrum och omklädningsrum för de som arbetar med att förbereda och genomföra begravningar ryms i samma byggnad.

Hela byggnaden blir 650 kvadratmeter stor. Den totala kostnaden är beräknad till 35 miljoner kronor och finansieras till större delen med ett lån som sedan kommer att betalas av med inkomsterna från begravningsavgiften.

Byggnaden har nyligen fått ett sedumtak och och solpaneler har också kommit på plats. Inne i huset pågår en febril aktivitet när innerväggar ska resas, el och ventilation ska installeras och mycket mer ska på plats.

I början av 2022 kommer Västra kapellet att invigas och i samband med det visas upp för allmänheten.

Foto: Patrik Uhras
Foto: Patrik Uhras

Svenska kyrkan bygger nytt hus för begravningsverksamheten i Söderhamn

Uppförandet av den nya byggnaden startar i mars 2021 och invigning planeras till i december samma år.

Begravningsverksamhet och kyrkogårdar

Begravningsverksamheten i Söderhamn och Sandarne ansvarar för skötsel av kyrkogårdar och begravningsplatserna, Söderhamns kyrkogård, Sandarne gamla kyrkogård och Sandarne nya kyrkogård.