Två snöiga vasstrån.
Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

Tuffa tider

Nyhet Publicerad

Det är dyrtider och för allt fler är svårt att få lönen att räcka till räkningarna. Neddragningar och och nya krav på många håll. Men Svenska kyrkan i Söderhamn och Sandarne står kvar och förstärker där det finns nya behov. 

För den som söker sinnesfrid är församlingen en plats att komma till för återhämtning. Samtal som vårdar själen kan vem som vill och behöver boka, utan att det kostar något. Stilla susning är gudstjänster utan så många ord i Sandarne kyrka. Och i år är “Dans för hälsa” ett nytt sätt komma i balans. Hälsoprogrammet Livstegen är en annan nyhet för året.

För den som vill utvecklas och lära mer om livet och tron ska församlingen är  en växtplats. En vanlig vecka möts många barn och ungdomar efter skolan i olika grupper i båda församlingshusen. Allt som sker tillsammans med barn och ungdomar är kostnadsfritt för de unga som deltar.

Öppet hus för små barn och deras föräldrar är en inbjudan till en mötesplats flera gånger varje vecka. Ingen ska behöva känna sig ensam i föräldraskapet. Gemenskap är en motkraft i tuffa tider.

I Ulrika Eleonora kyrka och firas gudstjänst varje helg och ett par gånger till varje vecka. Öppen kyrka i veckorna för den som vill komma in för att bara sitta ner och kanske tända ett ljus. Både här och i Sandarne kyrka är det ordentligt insjunget och bönerna sitter i väggarna. Här är finns plats för eftertanke. 

Sången och musiken ger tröst och hopp. Församlingens musiker och körer gör gudstjänsterna mer levande. Och sång och musik är en del av vardagens möten. De uppskattade Musiklunch 12.10 varannan tisdag är tillbaka i vår. 

Församlingens diakoni finns till för den söker stöd i kontakt med myndigheter, behöver få prata, men även praktiskt stöd och det går att söka hjälp med en matkasse.

Tillsammans med de andra församlingarna och samfunden i kommunen utvecklas nu Kyrkornas Härbärge för hemlösa. Det startade i höstas inför en kall vinter och håller öppet hela våren.

Svenska kyrkan står också bakom Söderhamn Second Hand, butiken där skänkta prylar får ett nytt hem och där hela överskottet blir bidrag till angeläget socialt och humanitärt arbete. Mest till behövande barn och ungdomar i Söderhamn och i andra länder.

För den som vill göra något för andra finns det uppgifter i församlingen som väntar på att bli gjorda. Ideella medarbetare är med och bär. Och det finns plats för fler. 

Du som redan vet att Svenska kyrkan gör nytta i Söderhamn och Sandarne: hjälp till att berätta för dem du möter om vad församlingen uträttar. Och du som kanske på lite avstånd undrar om det blir något gjort: Kom närmare och stig in. Pröva på det som erbjuds och berätta vad du saknar och längtar efter. Söderhamn-Sandarne församling släpper inte taget.

Öppet Hus

För föräldrar hemma med barn 0-5 år. Varje måndag, tisdag och fredag kl. 09.00-12.00 på Mariagården.

Musik och körer

Musik och sång berör på ett särskilt sätt. I gudstjänsten har sång och musik en given plats.

En bäddad säng i ett litet rum med två fåtöljer vid fönstret.

Kyrkornas Härbärge

Härbärget för hemlösa i Söderhamn håller öppet 5 nätter: söndag till torsdag. Det drivs av den ekumeniska föreningen Kyrkorna i Söderhamn och lokalerna finns i Mariagården, Prästgårdsgatan 5. Nu söks fler ideella medarbetare till verksamheten.

En kvinna sitter vid ett bord tillsammans med andra och lyssnar på något eller någon utanför bild.

Många mötesplatser med rum för fler

- Den här hösten kan församlingens utåtriktade, öppna verksamhet återstarta utan de begränsningar som pandemins restriktioner inneburit, konstaterar en förväntansfull Andreas Onelius. Han är den som leder det diakonala arbetet för Svenska kyrkan i Söderhamn och Sandarne.