Svenska kyrkan Söderhamn Sandarne

Svenska kyrkan Söderhamn Sandarne Besöksadress: Söderhamn-Sandarne församling, Mariagården, 82632 Söderhamn Telefon: +46(270)426500 E-post till Svenska kyrkan Söderhamn Sandarne

Trettondagen och första söndagen efter trettondagen

Temat för trettondagen 6 januari är Guds härlighet i Kristus och dagen efter söndag 7 januari är temat Jesus dop.

Trettondagen kan vara den allra äldsta kristna högtiden. I Bibeln står det att österländska stjärntydare, vise män, hade sett en stjärna gå upp på himlen. Och det är evangelisten Matteus version av berättelse som är dagens evangelium.

I andra delar av kristenheten kallas dagen epifania. Ordet betyder uppenbarelse. För länge sedan firades epifania som Jesu födelsedag och i flera österländska kyrkor räknar man fortfarande epifania som julens stora dag. Det är en förklaring till att dagen fanns med från kyrkans första tid.

Trettondagen är final för insamling till Svenska kyrkans internationella arbete.

På söndagen med temat Jesus dop handlar evangeliet om just det och är hämtat från Matteus evangelium, kapitel 3, vers 13-17.

I Söderhamns-Sandarne församling firas högmässa i kl. 11 i Ulrika Eleonora kyrka på trettondagen lördag 6 januari.

På söndag 7 januari firas högmässa i Ulrika eleonora kyrka kl. 11 söndagsmässa i Sandarne kyrka kl. 17.

Läs mer om helgens gudstjänster och vad som händer i församlingen under den kommande veckan.

På trettondagen smyckas kyrkan med vita blommor och sex ljus på altaret eftersom det är en festdag är den liturgiska färgen vit. På söndagen kan de vita färgen behållas, men det är vanligare med grönt.