Foto: Anna-Karin Viklund

Tårar, skratt och en extra mikrofon

Nyhet Publicerad

Att vara kyrkvaktmästare är ett intressant arbete, men också ett stort privilegium och ansvar när man är med på begravningar som kan vara den tyngsta dagen i någons liv. Men det finns andra dagar som istället är fyllda av glädje, som vid ett dop eller bröllop. Vi finns där i kyrkan, men syns inte alltid, däremot har ofta kyrkvaktmästaren ett finger med i mycket av det som händer i kyrkan rent praktiskt.

Tårar finns med vid svåra avsked, men också vid stor glädje. Ibland gråter barn för att de har tröttnat på kyrkans tusenåriga traditioner. Eller så är de bara på lite bushumör och springer på små pigga ben genom kyrkgången och skrattar högt och man kan bara inte låta bli att le åt dem. Samtidigt som man ser föräldrarna bli lite stressade över det hela, men det är lugnt barn får låta i kyrkan, de är vår framtid.

Många gånger kommer barn bort till mig längst bak i kyrkan där jag håller till vid ljudbordet under gudstjänsterna, där sätter de sig ner och leker med de leksaker som vi så finurligt har för just sådana här tillfällen.

Det händer att man får höra ibland av besökare: – Jag är inte religiös, eller jag är inte troende. Det fina med kyrkan är att man alltid är välkommen, oavsett vad man tror på eller inte. Man är väldigt varmt välkommen som man är. Besök en kyrka nära dig vettja, kom in och sätt dig en stund, slappna av i en rofylld miljö, i vår stressade tid kan det vara jätteskönt.

Vad kan då kyrkvaktmästare hålla på med under veckan? Vi städar, underhåller lokaler, gör i ordning för begravningar, vigslar eller dop eller vad som nu står på schemat. Vi fixar fika till kören, kyrkkaffe till våra besökare och stopp i avloppet. Var är våra extra mikrofoner när man upptäcker att det inte skulle vara en solist till gudstjänsten utan två, plus en gitarr? Ljudet ska också fungera för att även den med hörapparat ska höra bra. Soundcheck, blommor till altaret, är prästens röcklin rent, nattvardskärlen framtagna, vart tog notställen vägen egentligen?

Kyrkvaktmästaren ser till att de liturgiska färgerna följer kyrkoåret: vitt, grönt, rött, violett, blått, eller svart. Titta efter nästa gång du är i en kyrka och fråga gärna varför det är just den färgen vid ditt besök. Jungfru Marie bebådelsedag är helgen då altaret är klätt i vitt, gärna vita blommor i vaserna och sex ljus är tända på altaret under mässan. Det här var dagen då ärkeängeln Gabriel besökte jungfru Maria och berättar för henne att hon ska föda Guds son Jesus.

Anna-Karin Viklund, kyrkvaktmästare i Sandarne kyrka

Sandarne kyrka

Sandarne kyrka är på många sätt speciell och den utgör ett minnesmärke över den norrländska träindustriepoken.