Foto: Magnus Aronson/IKON

Påskens löfte: Allt som tynger oss ska lyftas av oss”

Nyhet Publicerad

Påsken närmar sig och är en av de allra viktigaste helgerna i kyrkoåret med Påskdagen då Jesus befrias från döden och återuppstår med Guds löfte om att det som tynger oss, det som stänger livet ute ska rullas bort. – Det är en dag som handlar om tro, hopp och kärlek och som påminner oss om ljuset i tillvaron också i coronatider.

Det säger Martin Garlöv, kommunikatör i kommunikatör inom Svenska kyrkan i Söderhamn och Sandarne och fortsätter:

– Genom tiderna har människor i en utsatt situation tröstats av att Jesus själv upplevde livets skörhet, mörker och till och med döden. Och människor har fått tillbaka hoppet i berättelsen om hur livet vinner över döden genom att Jesus uppstår och levande möter människor som sörjer hans död. Ett kors, ett avrättningsredskap blir istället ett segertecken.

– Fröet som läggs i jorden gror och tränger igenom jordskorpan och utvecklas till en blomma eller en växt som ger frö och frukt. Jesus vänder upp och ner på hela livet, vänder det rätt. Från mörker till ljus.
Stilla veckan infaller veckan före påsk och är en del av fastan.

– För kyrkans folk är fastetiden en förberedelsetid och en tid för självreflektion: Vad har gått snett? Vad behöver ställas till rätta? Frågor som i dessa tider fått en ännu större innebörd för många, menar Martin som samtidigt är tydlig
med att påpeka att just i tider av reflektion behövs gemenskap:

– Ingen ska behöva vara ensam med sina funderingar. Därför finns kyrkan och församlingen. Men att komma till kyrkan för en stunds eftertanke eller
för att delta i en gudstjänst är inte möjligt för alla just i år, med restriktioner som ska hindra spridning av coronaviruset.

Ulrika Eleonora kyrka är öppen varje dag under stilla veckan och påskhelgen. Det ska firas gudstjänster, även om de blir anpassade och inte lika
många som ett vanligt år.

Påsken firas i kyrkan för att påminna om att Jesus finns hos alla människor som tar emot honom.
– Öppna dig för det som är ljust och lita på att det finns hopp i livet. Då uppstår Jesus igen i varje människa. Genom att fira påsk hjälper vi varandra att erinra oss om att det här ljuset är möjligt hos alla, säger Martin och fortsätter:

– Påskaftonens midnattsmässa är väldigt uppskattad. Den börjar i mörker och så tänds påskljuset. Och med hjälp av det stora ljusets låga tänder man de små ljusen som alla gudstjänstdeltagare får. Det blir en symbol för hur ljuset sprids ut bland människorna.

Framtidstron är alltså inbyggd i påskfirandet.
– Hur mörkt det än är så finns det ett löfte omatt det blir ljusare, att det kommer en gryning.

Här är Jesu uppståndelse, som firas på påskdagen, central. Kyrkan firar inte bara vad som hände för 2000 år sedan utan att livet segrar över dödengång på gång. I den årstid då allt spirar. Det är nu snödroppar och krokus blommar och alldeles snart blir det musöron på björkarna.

– Det går inte att sätta stopp för det. Och kanske just därför ska man ge sig själv chansen att i uppleva hopp och ljus och besöka en gudstjänst i påsk, avslutar Martin Garlöv kommunikatör i Svenska kyrkan i Söderhamn och Sandarne.

Bild tagen inifrån en grotta. Genom ingången syns gröna berg.

Varför firar vi påsk?

Påsken är kristendomens viktigaste helg. Vi firar den för att påminna oss om att Jesus uppstod några dagar efter att han hade dött på korset.

Solnedgång mot en kal kvist.

Stilla veckan och påsk

Stilla veckan och påsk rymmer ett drama med vänners svek, maktens grymhet och Guds ingripande. Händelserna förändrade livsvillkoren för all framtid.

Påskens gudstjänster i kyrkans år

Skärtorsdag

Den sista påskmåltiden för Jesus med lärjungarna. Han instiftar nattvarden.

 

Långfredag

Nu följer bibeltexterna Jesus timme för timme: om hur han fängslas och torteras, korsfästs och läggs i graven.

 

Påskafton 

Över hela jorden samlas människor i natten till söndag för att se påskljuset tändas och börja fira Jesus uppståndelse.

 

Påskdag

Påskfirandet fortsätter med högmässa i en kyrka klädd i vitt med påskliljor och många ljus.

 

Annandag påsk

Lärjungarna möter den levande Jesus på olika sätt. Två av dem på flykt från Jerusalem träffar en främling på vägen. Då de bjuder honom på kvällsmat visar det vara Jesus och de skyndar tillbaka för att berätta för de andra.

 

Hitta

Gudstjänsttider och kyrkornas öppettider på här församlingens webbplats - Det händer