Foto: Gustaf Hellsing/IKON

Och ljuset lyser i mörkret

Nyhet Publicerad

Få saker ger sådan ro och trevnad som tända ljus. Den fladdrande lilla lågan lyser upp dunklet runt den. Advent, jul och nyår är några av de tillfällen som är starkt förknippade med tända ljus och den mysfaktor det ger. I kyrkans år är julen inte slut ännu, även om de flesta av oss plockat bort adventsstakar, julgranar och stjärnor.

Julen varar till kyndelsmässodagen, den söndag som har temat Uppenbarelsens ljus, som i år infaller 3 februari.

I evangelietexten berättas om hur Maria och Josef bär det lilla Jesusbarnet till Templet i Jerusalem, där uppmärksammas deras barn av två personer, Symeon och Hanna, dessa båda är gamla och har väntat länge på att den räddare som Gud lovat ska komma. När de ser barnet vet de att nu är räddaren här: ett ljus för alla som vandrar i dödsskuggans dal.

Som vuxen ska Jesus själv säga: ”Jag är världens ljus, den som följer mig ska inte vandra i mörkret utan ha livets ljus.”

”Gudomliga ljus i mitt hjärta: genomlys min tanke, min känsla, min handling”

Margareta Melin

Jag tror inte att det är en slump att Jesus liknas vid, och kallar sig själv ett ljus, och att vi upplever det som trivsamt och rofyllt med ljus. När man tänder ett enda litet ljus i ett becksvart rum lyser det upp en stor omkrets. Och fokus blir på det tända ljuset, inte på mörkret runt omkring, mörkret trängs undan och ljuset blir centrum.

Om vi väljer att låta Jesus Kristus lysa upp våra liv och vår värld, kommer tillvaron bli ljusare, även om livet har sina svåra stunder. Och vi kan, var och en, välja att bära ljuset vidare ut i världen, bland våra medmänniskor, för i dopet får vi alla livets ljus.

Även detta firas i Söderhamn-Sandarne församling just på kyndelsmässodagen med Dopfest, alla barn som döpts under året får hämta hem sitt dophjärta från kyrkan och det blir lite extra festligt i gudstjänsten även för oss andra.

”Gud är ljus och inget mörker finns i honom” står det i Första Johannesbrevet, här möter vi ännu en gång bilden av det gudomliga ljuset. Senare i samma bibeltext skriver författaren ”Gud är kärlek”, jag tänker att de är utbytbara ord. Att när man talar om Guds ljus talar man om Guds kärlek. Att det gudomliga ljuset är den gudomliga kärleken, de är en och samma.

Christina Hedin, församlingspedagog

Den här texten är en del av församlingens månadsannons, publicerad i Söderhamnsnytt söndag 27 januari 2019. Varje månad har Söderhamn-Sandarne församling en helsida i tidningen Söderhamnsnytt som delas ut till alla hushåll i församlingen och några till.