Nu sjunger vi tillsammans igen

Nyhet Publicerad

Restriktionerna under den långa tiden med coronapandemin satte det mesta av musiklivet i Söderhamn-Sandarne församling på paus. Inga körövningar och inga konserter. När även gudstjänstlivet begränsades, så var det nästan så att även psalmsången tystnaden. Nu vänder det.

- Capellakören har redan tre konserter inplanerade och ska sjunga vid två musikgudstjänster under våren, berättar kyrkomusikern Eva Björk, som leder kören med hemvist i Sandarne kyrka.

Kören har nu varit igång i snart två månader och Eva är närmast förvånad över hur snabbt det gick att komma tillbaka till det normala, efter den långa tid när det mesta var helt annorlunda.

- Det är härligt att körerna kan samlas igen och sjunga, bekräftar Lennart Ericsson. Han är församlingens organist som gick  i pension för ett par år sedan, men kom tillbaka som vikarie och nu under våren delar en tjänst med Jan Brolin. Lennart leder Ulrika Eleonora-kören. 

Även församlingens barnkör och flickkör under Klara Leandersson och Anna Hedmans ledning kan åter mötas och sjunga igen. Liksom det unga husbandet som spelar tillsammans med konfirmanderna. 

Ulrika Eleonora-kören ser fram emot sommarens körresa till Tyskland där det blir konserter i trakter som minner om den svenska stormaktstiden: i Wismar och Schwerin. Efter det långa ofrivilliga uppehållet är resan efterlängtad teambuilding. Kören kommer också att höras i Söderhamn flera gånger under våren. 

För ett par veckor sedan invigdes Västra kapellet i Söderhamn för begravningsceremonier. Men på samma gång ett tillskott för musiklivet i kommunen - en ny modern konsertlokal med utmärkt akustik. Inför invigningen rullades en konsertflygel in i Västra kapellet. Här finns också en kraftfull digital kyrkorgel. 

- Flygeln är ett tjusigt instrument. Jag är verkligen glad över att jag fick vara den första att spela på den invigningsdagen, säger Eva Björk. Hon beskriver flygeln jämfört med ett ordinärt piano som skillnaden mellan en vardagsbil och en sportbil för tävling. Flygeln kräver en hel del av den som ska slå an tangenterna, för att få fram de klanger den rymmer.

När fler samlas till gudstjänst igen ljuder också psalmsången starkare. Först nu i fastetid och snart när församlingen firar påsk.

Musik och körer

Musik och sång berör på ett särskilt sätt. I gudstjänsten har sång och musik en given plats.