Något händer i gryningen

Nyhet Publicerad

Våren närmar sig, på riktigt. Hur lång och tung vintern än har varit så kommer våren. Det har den alltid gjort, om än kall och en smula opålitlig. Men ändå, samma under sker varje år – livet föds på nytt och förhoppningsvis blir tillvaron ljusare. En helg vi ofta ser fram emot på våren är påsk, med påsklov eller åtminstone några dagars ledighet.

Påskens drama står återigen för dörren. Vad var det som hände den där påsken för cirka 2000 år sedan? Under loppet av bara några dagar går Jesus från Nasaret, från att av folket vara hyllad kung, till att bli gripen av den romerska överheten. Därefter blir han dömd till det mest fruktade och förnedrande straff någon kunde drabbas av, nämligen korsfästelse. Officiellt döms han för högförräderi – Jesus ansågs utgöra ett hot mot den romerska överhögheten. Domen verkställs. Jesus från Nasaret dör och blir lagd i en grav.

Där kunde resan ha varit slut men någonting händer. I gryningen, mindre än två dygn senare, är graven tom och Jesu döda kropp har aldrig återfunnits. Död och smärta omvandlas till liv.

Tidigt på morgonen den första påskdagen visar sig den Levande – den Store Mästaren har lämnat döden bakom sig. Döden kunde inte hålla honom i sitt grepp, då Gud som är Livet, Sanningen och Kärleken är större.

Många är de, som genom tiderna, har mött den uppståndne Kristus – ett möte med universums och livets källa. Mötet med den Uppståndne sätter spår i själens dna som följer oss genom livet.

Här i tiden kan vi ibland uppfatta liv och död som två motsatser men samtidigt är döden en del av livet. Påskens händelser visar att dödens udd är bruten, besegrad av kärleken.

Påskhelgen utgör bara några få dagar, men när död omvandlas till liv går det snabbt. När livet och ljuset återvänder, förändras allt.

Eva Brolin, präst i Söderhamn-Sandarne församling

Texten var första gången publicerad i församlingens månadsannons i Söderhamnsnytt och Söderhamns-Kuriren i april 2019.