Foto: Björn Hedman

Möt makarna Anna och Björn i Söderhamn-Sandarne församling – så påverkas julen av pandemin: Vi gör det vi kan

Nyhet Publicerad Ändrad

För Anna och Björn Hedman i Söderhamn blir det ett annorlunda julfirande i år. – Planen var att fira julafton nummer 50 tillsammans med mina föräldrar och brorsan och senare runda av med Midnattsmässa i Ulrika Eleonora kyrka. Men så blir det inte. Istället måste vi tänka helt nytt.

Anna och Björn Hedman är aktiva i Söderhamn-Sandarne församling. Anna är en av ledarna för den öppna verksamheten för föräldrar och barn i Mariagården och Björn är vice ordförande i kyrkorådet. Björn är en riktig julfantast och han känner sig lite handfallen i år.


– Vi har haft ett schema i alla år som innebär att mina föräldrar, min brors familj och Anna och jag ordnar julfirandet vart tredje år. Vi brukar vara ungefär 12 personer som samlas och firar till dess det är dags att gå till Midnattsmässan. Så blir det inte i år.

Vad det blir istället är ännu inte riktigt klart. Men som Björn säger: Det dyker säkert upp en idé lite närmare framåt jul.
– Pandemin har visat att tidspress ger kreativa idéer, säger han och berättar att kyrkorådet direkt då åttapersonersregeln infördes ställde om till digitalt sända gudstjänster från Ulrika Eleonora kyrka.

Björn igen: Vi hade aldrig webbsänt tidigare. Vår församlingspedagog Christina Hedin fick på tre dagar bli ljus- och ljudtekniker och nu under julen och helgerna som följer involverar hon fler medarbetare i direktsändningarna.

Anna uppskattar också det traditionella julfirandet och tycker självklart också att det är synd att allt inte blir som vanligt.
– Men, säger hon, vi får istället göra vårt bästa och ha fokus på det vi kan göra. Och där är vi inne i en process: Vad kan vi göra tillsammans med Björns föräldrar som är 75 respektive 83 år? Kan vi gå en julpromenad? Kan vi samlas i någons trädgård en stund, dekorera med lyktor och dricka lite glögg för att få se varandra? Att göra något är bättre än att inte göra något alls.

Och att verkligen göra något, istället för att ställa in, är precis vad Anna har gjort under pandemin i församlingens öppna barnverksamhet som hon leder.
– Vi har gått på utflykt, grillat korv, lekt, fikat och pysslat utomhus och när vi inte kunde fortsätta med det skickade vi veckobrev till barnen med förslag på aktiviteter.

Björn skrattar och berättar hur köket hemma för någon vecka sedan var helt belamrat med högar av glasspinnar och annat material som skulle bli änglar. Anna igen:
– Det känns kul, vi har fått fina bilder från barn som limmat och målat änglar.

Det blir inga gudstjänster med besök i varken Sandarne kyrka eller Ulrika Eleonora kyrka under julhelgen och nyår. Gudstjänster sänds istället på Facebook och via webbplatsen för Svenska kyrkan i Söderhamn och Sandarne​. Dessutom finns andakter och musikstunder på Youtube. Ulrika Eleonora kyrka är öppen helgfri måndag till fredag 09.00-15.30 och lördagar 11:00-13:00 för en stunds eftertanke, ljuständning och enskild andakt. Och efter avslutad gudstjänst söndagar och på julafton fram till klockan 13:00.


– Med all säkerhet kommer vi att delta i gudstjänster via tv-skärmen i jul, omgivna av levande ljus i vårt vardagsrum, säger Anna och Björn tillägger:
– Julen firar vi för att Jesus föddes. Det är skönt att Gud kommer oss till mötes med det kristna hoppet i tider som dessa.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Söderhamns-Kuriren och finns på webbplatsen Hela Hälsningland.