Foto: Kristina Strand Larsson/IKON

Ljuset

Nyhet Publicerad

Vem behöver ljus i sommarnatten? Vem minns nu vintermörkret? Att ta naturen för given är väl inte så konstigt, när solen värmer så och himlen är så blå.

Med strålande sol och sommarens grönska kan för den som vandrar i den mörkaste dal närmast upplevas som en provokation. När livsmeningen inte räcker till, når varken sol eller mänsklig värme in för att lysa upp och tina. Ändå finns det alltid en vän som ser, känner och förstår allt och alla: Jesus – Medmänniskan och Medvandraren.

Inget är främmande för honom och från honom strömmar en gränslös kärlek som räcker till varje människa och till en hel värld. Jesus säger och sig själv: ”Jag är världens Ljus”. Inget mörker finns i honom. Det är gott att lita på.

Nu är midsommartid och i kyrkans år står skapelsen i fokus. Människan har – vad vetenskapen förstår – en särskild förmåga att tänka i symboler och använda språket och konsterna. Det skiljer henne från de andra djuren. En kristen tanke är att mänsklighetens unika gåvor ger varje människa ett personligt ansvar, i en världsvid och gränslös gemenskap och för allt skapat.

En viktig poäng i kristen tro är att inte dela upp ande, själ och kropp i olika lådor. Och inte heller dela upp himmel och jord, utan att väva samman och göra helt. Att dra isär och splittra hör istället den onda sidan till. Att mitt i verkligheten göra trasigheten hel, är uppdraget som Jesus kallar alla sina vänner till.

Kristen tro riktar sig framåt, mot det som ska komma: Ta ansvar och ge kärlek till barnen och deras barn. Värna och vårda skapelsen, både för dina barns och andra ungars skull.

En av min ungdoms musikaliska idoler var Ingemar Olsson. Hans mest kända och älskade sång är ”Du vet väl om att du är värdefull.” I en annan låt skriver han:

”Kärlek utan gränser som aldrig kan ta slut, som alltid lyser klart när det ser som allra mörkast ut. Kärlek genom Jesus som möter utan krav, som världen och du och jag har stort behov av.”

Jag önskar dig den sommar som du verkligen längtar efter och mest av allt behöver.

Martin Garlöv, kommunikatör för Svenska kyrkan i Söderhamn och Sandarne