Foto: Foto: Magnus Aronson/IKON

Krönika: När kärleken möter ondskan gör den gärna bytesaffärer

Nyhet Publicerad

Jag kommer väl så väl ihåg hur både min mamma och pappa kunde säga, ibland när de tyckte riktigt synd om mig: om jag ändå kunde byta med dig, Lars.

Jag hade mässlingen och påssjukan direkt i anslutning till varandra och var riktigt dålig. Jag minns så väl mamma som var beredd att ta mina sjukdom bara jag fick vara frisk. Jag som själv haft privilegiet att bli förälder kan känna igen mig. Kärleken är beredd att byta.

FLERA HISTORIER FINNS från andra världskriget där fångar i olika läger skulle
avrättas som straff för att några andra lyckats fly. Den mest kända fången är nog
Maximillian Kolbe, en polsk präst som erbjöd sig att byta plats med en ung man som skulle bli avrättad. Han fick byta och dog istället för mannen. En långsam död i lägrets svältbunker. I mannens ställe. Han gjorde en bytesaffär. Jag känner till åtminstone ytterligare en liknande berättelse från Norge.

Kärleken bytte och lät sig utsättas för ondskan och på så sätt vann livet – den unge mannen fick ju leva. Genom de här berättelserna kan vi få en aning om vad Jesus gjorde. En bytesaffär.

GENOM SITT LIV och särskilt de sista dagarna som slutade på korset levde Jesus i både kamp och seger över ondskan. Han tog fajten med ondskan i vårt ställe. Han lät sig besegras men blev en segrare. Skulle nån kunna segra över kärlekslösheten var det han, som alltid älskat.Skulle nån kunna segra över ondskan var det han, som ingen ondska själv hade.

Jesus kärlek hade ett pris. Han fick uppleva den ultimata ondskan på korset. När han sen var besegrad kunde han segra över ondskan. Han gjorde det i vårt ställe. Han bytte med var och en av oss.

Att Jesus satsade sitt eget liv blev din och min smala lycka. Där betalade han priset för din och min kärlekslöshet, vår gudsfrånvändhet. Ingenting skall nu kunna skilja oss från Guds kärlek. Han bytte med oss.

JESU LIDANDE OCH död är på inget vis en slump eller ett misslyckande i arbetet. Nej, på ett sätt som vi aldrig kan förstå, utan bara ana, var det Guds sätt att älska oss tillbaka till sig själv. Liv byttes mot död och död byttes mot liv. Jesus lät sig drabbas av vad vårt liv är fullt av, för att vi skulle få vad hans liv är fullt av: fullständig gemenskap med Gud.

Lars Nilsson, kyrkoherde för Svenska kyrkan i Söderhamn och Sandarne