Foto: Katarina Hansson

Fler andakter och små möten istället för stor gudstjänst

Nyhet Publicerad Ändrad

– så blir allhelgonahelgen hos Söderhamn-Sandarnes församling

I år bjuder församlingen in till fem mindre andakter med musik och läsning av bibeltext på alla helgons dag lördag 31 oktober. Ulrika Eleonora kyrka håller öppet hela dagen och ​det serveras varm dryck från serveringstältet på kyrkogården.

Under många år har församlingen avslutat alla helgons dag med en minnesmässa. Det är inte möjligt i dagsläget. Men, menar kyrkoherde Lars Nilsson, de behov som tar sig i uttryck i att man kommer till minnesmässan, går att möta på andra sätt.


– Vi kommer inte att ha någon minnesgudstjänst på lördagskvällen. Istället blir det varje hel timma en kortare andakt på ungefär en kvart, med musik och läsning av bibeltext. Första gången klockan 14 och sista gången klockan 18. Innan dess firas högmässa klockan 11.

Under den dagen kommer kyrkan att vara öppen och bemannad med präst och andra anställda och frivilliga medarbetare.

Många av oss har ett behov av att göra saker för att hantera det vi bär inom oss. Som att sätta ett ljus på graven till en person som man stått nära eller älskat. Det blir inte bara vackert, det gör något med en på insidan också.

Lars Nilsson, kyrkoherde


– Det kommer att finnas olika platser i kyrkan där man kan stanna upp en stund, en plats för ljuständning och vi kommer att ha ett anslag med namnen på de som avlidit i församlingen under senaste året.

Ute på kyrkogården bjuds man redan från klockan 9 på lördagsförmiddagen på varm dryck från ett serveringstält. Ett tält som också håller öppet under fredagseftermiddagen.


– Vi brukar märka att det redan då börjar strömma folk till kyrkogården för att tända ljus på gravarna. Sen fortsätter detta under hela lördagen, säger Lars.

I Sandarne kyrka genomförs som vanligt en minnesgudstjänst på söndagskvällen helt enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer med max 50 närvarande och är noga med avstånd och handsprit.
– Vi kan genomföra mycket bara vi är noga med avståndet och flödet när vi rör oss. I samråd med smittskyddsläkare har biskoparna beslutat att 70-plussare återigen kan träffas hos oss. Vår syförening exempelvis har precis startat upp igen och vi prövar hela tiden nya former för att samlas på ett säkert sätt.

Alla helgons dag är en folklig tradition som försvann ur kalendern på 1700-talet men som kom tillbaka 1953 efter att man strax efter andra världskriget börjat tända ljus på de avlidnas gravar.
– Idag är det en stor folklig helg i vårt land och ljuständningen ökar år från år. Helgen har egentligen två helgdagar som flyter över i varandra. På lördagen firar vi alla helgon – alla dem som varit förebilder för oss och på söndagen – alla själars dag – firar vi hoppet om ett nytt liv efter döden, säger Lars och fortsätter:

Det är ett sätt att hantera sorg, men det kan också vara ett sätt att hantera glädje.
– Tänk att vi hade varandra! Mycket handlar om att lyfta upp det som varit och se att det har en stor betydelse för det som är just nu, avslutar kyrkoherde Lars Nilsson.

Den här artikeln har först varit publicerad som annons i  Söderhamns-kuriren och på webbplatsen Hela Hälsningland.

Allhelgonahelg

Vi behöver få sörja – symboliskt tänder vi våra ljus

Det finns tillfällen då tillvaron rämnar, inget blir som förut, livet blir påtagligt och tydligt. Ett av dessa tillfällen är när vi kommer i närkontakt med döden.