På ett bord ligger urklippta pappersbokstäver som bildar texten I love you. Bredvid står en kaffekopp.
Foto: Kristina Johansson /Ikon

Februari kommer med ljus, hjärtan och semlor

Nyhet Publicerad Ändrad

Februari, årets allra kortaste månad är här, med både kyndelsmäss, semlor och Alla hjärtans dag. Samtidigt är det min första månad som ny kyrkoherde här i Söderhamn och Sandarne. Jag ser verkligen fram emot att lära känna församlingen, alla delar av verksamheten och alla er lite närmare.

Nu känner vi att ljuset på allvar har återvänt och dagarna har blivit längre. Ljuset gör något med oss, både människor och djur. Det väcker livsandarna och jag älskar att vakna till domherrarnas försynta visslingsstrofer från trädet utanför sovrumsfönstret. Vi gläds av att kunna vara utomhus mer: att ta en runda med skidorna, njuta av en skridskotur eller en promenad med solen som värmer våra kinder.

Ett annat ord för ljus är det vackra gamla svenska ordet kyndel, med rötter i latinets candela. På Kyndelsmässodagen i början på februari välsignar vi i kyrkan alla de ljus som kommer att användas i gudstjänsten under det kommande året. Jesus säger ”Jag är världens ljus, den som följer mig skall inte vandra i mörkret utan ha livets ljus” (Johannesevangeliet 8:12). Det är ord som hjälper oss att lita på att Kristus vill slå följe med oss, lysa upp våra liv och vara vår ledstjärna.

Den 14 februari firar vi Alla hjärtans dag, som också kallas Valentindagen. Det är en tradition som nått oss från engelskspråkiga länder. Dagen firas ursprungligen till minne av Sankt Valentin, en katolsk präst i romarriket på 200-talet. Romarriket leddes av kejsar Claudius II som förföljde alla kristna och som ville att även Valentin skulle lämna sin tro. Men Valentin vägrade och valde martyrdöden i stället för att avsäga sig sin tro. Numera är det en dag då många av oss tar tillfället i akt att visa vår kärlek och uppskattning till nära och kära, kanske med en liten gåva, ett kort eller en vänlig gest. 

Frälsarkransen är ett radband, skapat av biskop emeritus Martin Lönnebo med pärlor i olika färger och utförande, där varje pärla symboliserar något viktigt. Bland radbandets många pärlor finns de två röda kärlekspärlorna. Den första handlar om kärleken vi får ta emot, och den andra rymmer kärleken vi får ge vidare till andra. I år, efter alla prövningar som pandemin inneburit och dessvärre fortfarande innebär, är Frälsarkransens två röda kärlekspärlor särskilt viktiga och uppmanar oss att visa extra mycket kärlek till varandra. 

Så låt oss öppna våra hjärtan och ta emot Guds kärlek och ge den vidare till vår nästa.

Guds välsignelse önskar jag er.


Maria Idänge, kyrkoherde

 

Maria blir ny kyrkoherde i Söderhamn-Sandarne: Många minnen

Med ödmjukhet och nyfikenhet vill Maria Idänge kliva in i rollen som ny kyrkoherde. I februari börjar hon sitt arbete för Svenska kyrkan i Söderhamn och Sandarne. – Jag tänker att jag som kyrkoherde är en möjliggörare för mina medarbetare, att vi tillsammans bygger församling och kyrka, säger hon.