Foto: IKON

En trappa upp för stöd och hjälp

Nyhet Publicerad

Församlingens medarbetare märker av ett ökat behov av hjälp till människor i kommunen som saknar pengar och jobb och är socialt utsatta på andra sätt. Det gäller människor i alla åldrar, både ensamstående och familjer. Särskilt medarbetarna i församlingens diakonala arbete med mötesplats i Mariagården på Prästgårdsgatan i Söderhamn märker nöden varje dag.

Diakonin är kyrkans sociala arbete, kristen tro i handling med syftet att skapa rättvisa, verka för försoning och upprätta människor. Tillsammans med andra goda krafter i Söderhamn och Sandarne arbetar församlingen med stöd till både enskilda och grupper. Och många blir hjälpta.

Mötesplatsen en trappa upp i Mariagården tar emot besök av människor som söker hjälp, som mår dåligt och vill ha enskilda samtal, som vill ha gemenskap. Här finns Sofia Tesfai Melake, Sophia Pettersson och Sören Lundgren. På måndagar är det språkcafé och på torsdagar möts en handarbetsgrupp. Det finns också en sorgegrupp för människor som förlorat en anhörig. Den som vill kan alltid få förbön. Diakoniassistenterna gör hembesök och är stöd i kontakt med sjukvård och myndigheter.

– Vi kan följa med till familjerätt, läkare, arbetsförmedling, polis, skatteverket, försäkringskassan och migrationsverket förklarar Sophia Pettersson. Och vi Informerar de som kommer till oss om de samhällsfunktioner som finns för långsiktig hjälp. Förväntan på direkt ekonomiskt stöd från församlingen har ökat de senaste åren, vilket är ett tecken på att fler än tidigare saknar till och med det allra nödvändigaste: tak över huvudet och mat för dagen.

Församlingens missionsvagn är ett synligt inslag på gågatan i Söderhamn. Närmast varje vecka är den en rullande mötesplats som erbjuder en fika och ett samtal.

Kyrkans diakonala arbete stärks genom att det i fler delar sker i samverkan med vård och omsorg och olika myndigheter. Kombinationen av tystnadsplikt och plikten att anmäla missförhållanden är också en styrka.

Siluetten av några personer som sitter runt ett rött runt bord och samtalar.

Diakoni

Vår övertygelse är att alla människor är älskade av Gud och har ett unikt värde. Vi erbjuder stöd till människor i alla åldrar. Vem du än är. Oavsett om du har en kristen tro eller inte, om du tillhör Svenska kyrkan eller inte. Alla är välkomna till församlingens diakoni.