Två barn leker med dockorna i julkrubban.
Foto: Kristin Lidell /Ikon

En jul bortom det vanliga

Nyhet Publicerad Ändrad

Ute är mörkt och grått men inifrån husen lyser adventsljusstakar och julstjärnor. Balkonger är prydda med granar och ljusslingor. Det ser ombonat och mysigt ut, ser precis ut som vanligt, som det brukar så här års. Ändå vet vi att det inte är som vanligt. Vi försöker hålla modet uppe för vårt eget och alla andras bästa.

VI SKA HELST INTE träffas och umgås som vanligt denna jul. Många får därför fira julens helger i någon slags ensamhet. Nej, det blev inte den jul vi hade tänkt oss men kanske ger den oss något annat istället, ett tillfälle att fundera djupare över julens mysterium – ”gåvan” som inte helt låter sig utforskas.

DEN ALLRA FÖRSTA STROFEN ur profeten Jesajas nionde kapitel är värd att lyssna till. ”Natten skall vika där ångest nu råder”. Orden är hämtade från en av julnattens texter och nu, nu är det dags att ta dessa ord till sig. Hur det än ser ut idag så kommer det en morgondag då vi har lämnat denna tunga tid bakom oss och ser saker och ting med andra ögon.

JULENS HÖGTID ÄR så mycket mer än det vi vanligen brukar göra. Kanske blir detta helgen som vi ändå minns och som gjorde ett alldeles särskilt avtryck. Det finns en värme och särskilt ljus i julens budskap, som också blir tydligare. Gud kommer närmare och får större utrymme. Det kanske inte upplevs så men vila gärna i den vissheten. Man kan både vara och känna sig ensam men ingen av oss är helt övergiven, inte på riktigt. Den börda vi just nu bär, bär vi tillsammans.

HUR DET NU ÄN ÄR så får vi ändå tro att det är sant att Gud föddes och kommer till oss på ett alldeles särskilt sätt i det nyfödda barnet Jesus som är Kristus. Detta kan ingen epidemi i världen ändra på. Gud är och förblir densamme. Mirakel sker ofta lite i skymundan när ingen ser eller tänker på det. Och ändå, barnet som föddes i Betlehem för 2000 år sedan skulle komma att förändra en hel värld, en värld som fortfarande lever och som hela tiden förändras.

Önskar dig en god och välsignad helg

Eva Brolin, präst i Söderhamn-Sandarne församling