Foto: Magnus Aronson

Dopet är en stor famn och ett löfte om kärlek och kraft

Nyhet Publicerad

Oftast är det små barn som döps i Svenska kyrkan. Men erbjudandet om att döpas finns hela livet igenom, för större barn, ungdomar och vuxna.

Dopgudstjänsten är en glädjens och livets fest. Den som döps lyfts fram inför Gud som vill vara nära varje människa hela hennes liv och ge befrielse från allt som hindrar henne från hitta sig själv och i allt vara nära Gud. Den som döps i Söderhamn-Sandarne församling blir medlem i Svenska kyrkan.

Pandemin satte nya snäva gränser för att mötas och många familjer har på olika sätt sedan förra våren drabbats av coronaviruset. Planer på dop har skjutits på framtiden, gång på gång. Men nu är det allt fler som får vaccin och restriktionerna lättar. Från juni kommer upp till 50 få samlas till dopgudstjänst istället för bara åtta. Det blir så mycket lättare nu.

Nu har Söderhamn–Sandarne församling skaffat ytterligare dopdräkter i ett par olika modeller och storlekar som passar de lite större barn. Två dopdräkter i oblekt ekologiskt odlat lin i storlekarna 70 cl och 80 cl i en klassisk tidlös stil. Och en dopdräkt i blekt lin i storlek 80 cl med vackert broderi. För ungdomar och vuxna som också vill döpas i en dopdräkt finns de vita fotsida kåpor som också används vid konfirmation.

Det är lätt att boka dop och närmast varje lördag finns det lediga tider för dop i Ulrika Eleonora kyrka och Sandarne kyrka. På församlingens webbplats visas de lediga tiderna och där går det att göra en bokning när som helst. Det går också bra att ringa församlingens expedition måndag-torsdag 10-12. 

Före dopet går barnets föräldrar eller den vuxna som ska döpas tillsammans med en präst igenom allt som skapar ett minnesvärt dop för dig eller för ditt barn, för släkt och vänner runt omkring. 

Ett dop i Svenska kyrkan är helt gratis. Församlingen ställer iordning kyrkan och här finns präst, musiker och vaktmästare. Att låna dopdräkt kostar heller ingenting och medlemmar i församlingen har även möjlighet att låna församlingsgårdarna Östanbo bönhus och Mariagården för en samling efter dopgudstjänsten. 

Dop på ett enklare sätt kommer att erbjudas två lördag i höst. Kom utan att behöva boka i förväg. Bestämda datum kommer att finnas på församlingens webbplats och annonseras i Söderhamns-Kuriren efter sommaren. 

Dop

Dopet är en glad livshändelse. En tradition som ofta betyder att familj, släkt och vänner samlas omkring den som ska döpas. Glädjen är förstås lika stor när ett dop firas enkelt och i en mindre krets. 

Ett föräldrapar, en präst och en bebis vid ett dop utomhus på vintern.

Dop

Vill du döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Dopet är en fest för livet och en tradition som är lika fin oavsett om den som döps är ung eller gammal.

Boka dop

Hitta de lediga tiderna för dop i församlingens kyrkor. Bokningen är öppen dygnet runt alla dagar i veckan.