Paketinslagning med lackstång och brinnande ljus
Foto: Magnus Aronson

Den största gåvan du kan få. Den största glädjen du kan ge

Nyhet Publicerad

Jul. Smaka på ordet. Smakar det ro, frid, stress, frustration? Kanske ensamhet? Vad betyder julen för Dig? Är det barndomsminnen som dyker upp, ljusa eller kanske mindre trevliga? Är det en känsla av samhörighet och gemenskap eller något annat? Alla har en relation till julen. Vad handlar den om? Är det allt det yttre omkring oss eller en djupare innebörd?

Stanna upp en stund. Slå upp en kopp kaffe eller te och låt dina tankar och din blick leta sig från alla yttre omständigheter in till barnet i krubban. Han som är Guds Son, varför kom han och vad vill han? I krubban är han ett litet barn, men han växer upp och blir den man som kan förändra våra liv.

När han var född visade sig en Herrens ängel som sa: ”Se jag bär bud till er om en stor glädje för hela folket. Ty idag har en Frälsare blivit född åt er i Davids stad, och Han är Messias Herren.” Vi gläder varandra med gåvor till jul, men den största glädje vi kan få är att ta emot Guds gåva, Jesus Kristus. Hur då?

Jesus kom för att förena människa och Gud igen. Varför, räcker det inte med att vara god och göra gott mot andra för att komma till Gud? Svaret är nej. Tänk efter, om våra gärningar skulle öppna vägen till Gud så skulle alla människor inte ha samma möjlighet, för vi har olika livsbetingelser. Vägen till Gud heter tro på Jesus Kristus, Guds Son. Han levde syndfri här men bar mänsklighetens synd i sin kropp när han dog. Han blev uppväckt av Gud Fadern och ger oss evigt liv. Endast han är vägen till Gud, vår Fader.

Hur blir detta verklighet i våra liv? Lyssna. Det står i bibeln att Jesus klappar på hjärtats dörr. Han vill ha en personlig relation. Om du ber om syndernas förlåtelse, öppnar ditt hjärta och bjuder in Honom, får du frid med Gud.

I en psalm sjunger vi: ”Du är förlåten. Du kan gå fri.” Förlåtelse ger frihet. Oförsonlighet binder. Jesus förlåter dig och gör dig till en fri människa. Du får lämna en okänd framtid i Herrens händer och be om ledning i tankar, ord och gärningar. Genom att läsa bibeln får du upptäcka och utveckla en relation med honom. Den ger dig hopp, tröst, kraft och vishet. Kanske är det tid att damma av din bibel – Guds kärleksbrev - och börja läsa.

Evangelium betyder ”glädjebud”. Jesus är julens kärna och stjärna. Tillsammans med miljarder människor kan du få erfara att han, inte bara är världens Frälsare, utan även din. Du är älskad av Gud och när du blir berörd av Guds kärlek kan du ge den vidare. Välkommen att höra det glada budskapet, dela glädjen och gemenskapen i helgens gudstjänster och stämma in i julens underbara psalmer och sånger.

Jag önskar dig en fridfull jul.
Gud välsigne dig!
Lena Lagergren Pettersson, kansliassistent

Barn leker med figurer från julkrubba

Låt jul och advent ge dig glädje och frid

För många människor är december en månad när stressen är som mest påtaglig, plånboken som mest gapande och förväntningarna som högst ställda. I den kristna tron handlar advent om något helt annat än hets och konsumtion. Den handlar om glädje, gemenskap, frid och väntan. – Vi kanske skulle må bra av att skruva ned istället för att skruva upp, säger Lars Nilsson, präst och kyrkoherde i Söderhamn och Sandarne församling.

Svenska kyrkan i utlandet behöver ditt stöd

Vi finns där för människor som är långt hemifrån, långt ifrån familj och vänner.

Ge en gåva