En kvinna med blomsterkrans går på en spång vid vattnet.
Foto: Magnus Aronson /Ikon

Den kyrkotid nu kommer

Nyhet Publicerad Ändrad

Jag ser mig fortfarande som ny kyrkoherde för Söderhamn-Sandarne församling även om det gått några månader sedan jag började min tjänst. När jag var barn spelades Hasse Alfredsons monolog Ringaren från revyn Gröna Hund ibland på radion.

Hasse är en kyrkvaktmästare som reflekterar över den nye prästens förtjänster och brister. Det är inte utan att jag känner igen mig en del i den situationen, även om jämförelserna i övrigt kanske inte är så aktuella. 

Det är mycket nytt att sätta sig in i som ansvarig för en verksamhet och på motsvarande sätt troligen en del nytt för dig som församlingsmedlem. Jag tror inte på förändring för förändringens egen skull. Samtidigt är det viktigt att Svenska kyrkans arbete kan balansera utveckling i takt med tiden med att hålla fast vid kyrkans och församlingens tradition.

Nu när vi är på väg in i sommaren är det också en tid då många människor kommer till kyrkan - av lite olika skäl. Förutom veckans vanliga gudstjänster så är det skolavslutning för många familjer och en populär tid för musik och konserter, inte minst för alla som är på semester. Dessutom är det högsäsong för vigslar och dop. Och i år är de extra många eftersom flera avvaktat med festligheterna på grund av restriktionerna under pandemin. Att det nu går att samlas igen är en stor glädje för alla som deltar. För många är det också ett besök i en delvis ny och ovan miljö. 

För mig och mina medarbetare är det naturligtvis extra roligt när fler hittar till Svenska kyrkan. Förhoppningsvis blir detta början på en återkommande tradition för många. Men för att det ska bli verklighet är det viktigt att församlingen är öppen och välkomnar alla in i gemenskapen. 

Jag tycker mycket om tanken på en folkkyrka som är öppen för alla och som är en självklar del av samhället. Med det ligger ett ansvar för Svenska kyrkan att vara närvarande i samhället. Att vara ”kyrkan mitt i byn” som det heter. Det handlar om att Söderhamn-Sandarne församling bör finnas på plats, både fysiskt och socialt, och att församlingens medarbetare lyssnar på dig som församlingsbo och dina behov och förväntningar. 

Utan spaning ingen aning, säger man ibland. Det gäller även för oss som arbetar för Söderhamn-Sandarne församling. Inte minst i sviterna av pandemin och med kriget i Ukraina som en del av vår vardag, är det viktigt att både öppna upp församlingens verksamhet och välkomna alla in i gemenskapen, oavsett skäl, erfarenheter eller bakgrund. Och att vi församlingsmedarbetare är inlyssnande och lyhörda för de behov och önskemål som finns inom olika grupper i Söderhamn. 

Tillsammans bygger vi Svenska kyrkan och församlingens gemenskap och delar den glädje och kärlek som profeten Paulus så förtjänstfullt beskriver: 


Kärleken är tålmodig och god. 
Kärleken är inte stridslysten, inte skrytsam och inte uppblåst. 
Den är inte utmanande, inte självisk, den brusar inte upp, den vill ingen något ont. 
Den finner inte glädje i orätten men gläds med sanningen. 
Allt bär den, allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den.
Kärleken upphör aldrig.


Välkommen till kyrkan och Guds kärlek i sommartid.


Maria Idänge, kyrkoherde 

 

Rönnbär som hänger i klasar. Hösten har kommit till kyrkogården.

Detta händer just nu

Välkommen till Söderhamn-Sandarne församling. Här hittar Du församlingens fortlöpande utbud och allt som är på gång i form av konserter, gudstjänster och aktiviteter.