Foto: Therese Onelius

Därför firar vi påsk: ”Vi blir påminda om att behandla varandra bättre”

Publicerad Ändrad

Påsken förknippas ofta med påskägg, god mat och en riktig familjehelg. Men varför firar vi egentligen påsk? – Jag tror att det är väldigt viktigt att vi för vidare den kristna traditionen, säger Therese Onelius i Söderhamn-Sandarne församling.

Påsken uppmärksammas över hela världen och är kristendomens viktigaste helg. I Sverige firar många traditionsenligt med påskpynt, god mat och påskägg – men vet vi egentligen varför vi firar högtiden? Therese Onelius, pedagog i Söderhamn-Sandarne församling, hjälper oss att reda ut vad som gäller.

– Vi firar påsk för att Jesus dog och uppstod igen för oss människor. Han tog på sig våra synder. Så det betyder egentligen allt.

Svenska kyrkan i Söderhamn och Sandarne håller dramatiserade bibelberättelser som ger en bild av vad påsken handlar om. Till föreställningen bjuder man bland annat in barn i åldrar från förskola upp till årskurs tre.

– Barnen brukar tycka att det är lite konstigt att Jesus dör och sedan kommer tillbaka, men de tycker att det är spännande att få se ett drama i stället för att få läsa om det, säger Therese Onelius.

Många barn blir förvånade över att påsken handlar om mer än påskägg och påskmiddag. I Svenska kyrkans barngrupper pratas det mycket om varför vi firar högtiden.

– Jag tror att det är väldigt viktigt att vi för vidare den kristna traditionen och att vi berättar vad påsken symboliserar. Det blir lätt så att man ser det som en tradition där vi ger varandra påskägg, äter godis och påskmiddag. Men det är inte därför vi firar påsk, berättar Therese Onelius och fortsätter:

– Påsken handlar om att Jesus återuppstår och tar på sig vår skuld, och att vi behöver bli påminda om att behandla varandra bättre.

Kyrkorna i Söderhamn anordnar även en gemensam skärtorsdagsvandring. Det är en levande teater där besökare i alla åldrar får följa med Jesus från dagarna innan han blev korsfäst fram till att han återuppstod. Efter skärtorsdagsvandringen hålls en mässa i Ulrika Eleonora Kyrka i Söderhamn.

– Vi har gjort vandringen i många år. Det är ett samarbete mellan kyrkorna i Söderhamn och det brukar vara mycket folk som följer med. Sedan brukar det vara väldigt många som är med i kyrkan efteråt och firar mässa tillsammans, säger Therese Onelius.

Svenska kyrkan i Söderhamn och Sandarne möter många familjer varje vecka under hela året. Men vid påsk och andra stora högtider blir kyrkan ännu tydligare en plats för många att samlas och fira tillsammans med familjen och församlingen.

– Vi har påsknattsmässan som drar mycket folk precis som midnattsmässan vid jul. Det verkar vara en tradition och en stor grej för många här i stan vilket är väldigt roligt, säger Therese Onelius.

Text: Tove Sahlin

Artikeln var första gången publicerad i Söderhamns-kuriren i april 2022

Foto: Therese Onelius

Påskens gudstjänster i kyrkans år

Skärtorsdag – Den sista påskmåltiden för Jesus med lärjungarna. Han instiftar nattvarden.

Långfredag – Nu följer bibeltexterna Jesus timme för timme: om hur han fängslas och torteras, korsfästs och läggs i graven.

Påskafton – Över hela jorden samlas människor i natten till söndag för att se påskljuset tändas och börja fira Jesus uppståndelse.

Påskdag – Påskfirandet fortsätter med högmässa i en kyrka klädd i vitt med påskliljor och många ljus.

Annandag påsk – Lärjungarna möter den levande Jesus på olika sätt. Två av dem på flykt från Jerusalem träffar en främling på vägen. Då de bjuder honom på kvällsmat visar det vara Jesus och de skyndar tillbaka för att berätta för de andra.

Foto: Maria Idänge
Rönnbär som hänger i klasar. Hösten har kommit till kyrkogården.

Detta händer just nu

Välkommen till Söderhamn-Sandarne församling. Här hittar Du församlingens fortlöpande utbud och allt som är på gång i form av konserter, gudstjänster och aktiviteter.