Foto: Alex&Martin/IKON

En levande mötesplats för unga

Nyhet Publicerad Ändrad

Det är inte bara konfirmander som träffas i Söderhamn och Sandarne församling. En rad andra aktiviteter finns för unga i alla åldrar, som vill träffa likasinnade och samtala om allt mellan himmel och jord. Här finns något för alla.

– Många tror att konfirmationen är det som finns, men kyrkan erbjuder så mycket mer, säger Sofie Mattsson, konfirmand- och ungdomsledare i Söderhamn-Sandarne församling.

Hon har hand om flera ungdomsgrupper i åldrarna 11-22 år, och leder även en
grupp för unga vuxna upp till 35 år. Här möts människor med skiftande bakgrund och förutsättningar, där alla har en given plats.

– De flesta hamnar i kyrkan någon gång i livet. När det blir svårt, eller vid dop, begravningar och bröllop. Vi ska finnas både när man har bra och dåliga stunder. När man är ung händer det mycket i livet, och alla vågar inte prata med föräldrar eller lärare. Då kan det vara skönt att komma till oss och prata eller
bara hänga, säger Sofie.

En gång I veckan träffar hon tjejgruppen – tjejer i årskurs 5 och 6. De kommer direkt
efter skolan och ses i Östanbo bönhus i Sandarne, där de börjar med att fika tillsammans. Sedan brukar det bli lekar, pyssel eller bakning.

Även kyrkans ungdomsgrupp i åldrarna 15-22 år träffas veckovis och fikar, lagar mat och pratar. Ungdomsgruppen får även tillfälle att åka på läger tillsammans, något som brukar vara mycket uppskattat.

– När man reser  tillsammans visar man andra sidor av sig själv. Det är ett bra tillfälle att lära känna nya människor och ungdomarna brukar ha jättekul, säger Sofie.

Gruppen för unga vuxna, upp till 35 år, träffas en gång i månaden.

– Vuxengruppen har lite annat fokus. Där träffas vi och äter middag tillsammans, pratar om livet och så läser vi boken Sju steg i kristen tro. Middagen är så viktig, där delar vi med oss av vad som händer i våra liv, lyssnar och stöttar. De som vill får följa med på en resa till Israel under året, det är verkligen något jag rekommenderar.

Sofie har också hand om konfirmandgrupperna som träffas varannan vecka. Just nu är de 30 konfirmander och 36 faddrar. Något av ett lyxproblem, säger hon och skrattar.

– Det är fantastiskt att vi är så många. Det gör ju också att våra konfirmander får mer kvalitetstid med faddrarna. Vi är sex konfirmandledare, men för oss är faddrarna guld värda, de är dem som konfirmanderna ser upp till mest.

Hur gör man om man vill komma på någon av aktiviteterna? – Då kan man mejla, ringa eller sms:a mig. På församlingens webbplats finns mer information om de olika grupperna.

Den här artikeln var första gången publicerad i Söderhamnsnytt Mitt Söderhamn 11 november 2018. Här en länk till en pdf som visar hur det såg ut i tidningen.

Fyra ungdomar står med ryggen mot kameran, vända mot vattnet och vinkar. En av dem håller i en regnbåge på en pinne.

Unga

Välkommen till församlingens konfirmandgrupper, ledargrupper och ungdomsgrupper.

Barn

Välkommen till församlingens uppskattade barnverksamhet. Vi har olika grupper för barn från nyfödda upp till konfirmationsålder.