Östanbo bönhus
Foto: Patrik Törnros

Kyrkans och församlingens år

Livet i Söderhamn-Sandarne församling följer kalenderåret och årstiderna. Men också kyrkoåret som inleds med första söndagen i advent. Kyrkans år avslutas i november med allhelgonahelgen och domsöndagen.

Psalmerna, körsången och annan kyrkomusik växlar under året och följer vad de olika helgerna handlar om. Advent och jul har sina psalmer som är kända av så många. Fastetidens och påskens musik och sånger kanske inte har lika stark förankring, men betyder ändå väldigt mycket för många människor. Sommarpsalmerna är omistliga i breda lager. 


Söderhamn-Sandarne församlings körer och kyrkomusiker bär kyrkans budskap året om i gudstjänster och i konserter och andra musikstunder. Sång och musik spelar också roll i församlingens vardagsarbete, i grupper för unga som äldre.


De unga som väljer att konfirmeras börjar en intensiv tid i församlingen med att mötas i september och efter höst och vinter med många träffar, gudstjänster och läger kommer den dag i maj då de konfirmeras. Barnen och ungdomarna i församlingens olika grupper träffas också regelbundet under terminerna. På samma sätt är det med vuxengrupperna. 


Gud & Spagetti är församlingens öppna måltidsgemenskap en gång i månaden. Soppluncher, trivselcafé och andra gemenskaper kring en fika eller enkel måltid samlar människor året om. 


Advent och fastan är församlingens förberedelsetid för julfirande och påsk. Då är det alltid insamling till Act Svenska kyrkans internationella arbete. Söderhamn-Sandarne församling är varje år med och jobbar för den stora insamlingen Världens Barn.


Det är ett 20-tal anställda som jobbar för Söderhamn-Sandarne församling. Men också de förtroendevalda och ideella krafterna räknas till medarbetarna. Och med dem blir minst tre gånger fler som är med och bär. 


Med årshjulet återkommer händelser och det finns en rytm som håller samman och en igenkänning och ett återseendets glädje över det som kommer tillbaka. Samtidigt bär varje år på något nytt, inget och ingen återvänder till exakt detsamma. Så hur blir det efter pandemin? Kommer allt bli som vanligt? Har något gått förlorat som blir svårt att hitta tillbaka till?


- Jag ser ljus på framtiden, även om den tid vi lever er just nu är orolig och turbulent, säger församlingspedagogen Christina Hedin. Söderhamn har firat 400 år och om jag blickar framåt är jag övertygad om att den kristna gemenskapen i Söderhamn finns kvar även 400 år framåt. 

Koret i Sandarne kyrka

Fyra år med Söderhamn-Sandarne församling

I kyrkovalet 2017 ökade valdeltagandet med 30% i pastoratet som då blev en gemensam församling. Ett glädjande resultat. Men trist att 7 av 100 röster var ogiltiga. Läs om varför.