På bönevandring vid US

Vår diakon Annelie går då och då på bönevandring i närheten av Universitetssjukhuset, US. Här berättar hon varför och tipsar om hur du kan göra om du också vill bönevandra.

Vi är många som ber för sjukvården nu under Coronapandemin. Ett kanske lite annorlunda sätt att göra det på är att gå den bönevandringsrunda Sjukhuskyrkan tagit fram. En person som gör det lite då och då är vår diakon Annelie Almroth. Vi följde med Annelie på vandring  en solig, men lite kylig majdag.

- Jag tror verkligen på bönens och de goda tankarnas kraft, säger Annelie. Det händer något med oss när vi ber och för mig känns det extra bra att vara i rörelse samtidigt, jag blir mer fokuserad då.  Att bönevandra i närheten av US är ett sätt för mig att visa stöd och engagemang, med alla som arbetar så hårt i vården, med de som är sjuka och deras anhöriga.

Ingenting är som vanligt den här våren. Aktiviteter i vardagen är inställda, vi ska hålla en social distans och många är oroliga, både för sig själva och för sina nära och kära. Och just nu vet vi inte när samhället kan börja öppna upp så smått igen.

- Det är en svår tid vi går igenom nu. Själv känner jag mig ofta frustrerad och önskar att jag kunde göra något mer för att bidra. Att bönevandra är ett sätt för mig att hantera den här frustrationen och samtidigt visa mitt stöd. Vi sitter i den här båten tillsammans och vi kommer att klara ut det här, avslutar Annelie.

Om du också vill bönevandra vid US kommer några råd från Sjukhuskyrkan här:

• Gå ensam eller i en liten grupp om max två-tre personer. Är ni flera, tänk på att hålla avståndet
• Undvik att gå på bilvägarna närmast sjukhuset. Här finns ingångar till akutavdelningar som ska lämnas ostörda. Välj Magistratshagen istället för Hälsovägen och Tinnerbäcksravinen istället för Sjukhusvägen.
• Pandemiavdelningar finns på olika håll på sjukhuset. De kan du be för hela tiden.
• Nära Södra entrén kan du be för infektionsavdelningen i östra hörnet och hjärtavdelningarna åt väster.
• I Magistratshagen kan du be för akuten och förlossningen.
• På Lasarettsgatan kan du be för alla studenter och forskare. Be också för de som vårdas i livets slutskede och gärna för Sjukhuskyrkan.
• På Sandbäcksgatan, nära avskedsrummet och bårhuset, kan du be för alla som mist sina nära och kära.
• I Tinnerbäcksravinen kan du be för psykiatrin och ögonmottagningen.

Här finns en karta över hur en bönerunda vid US kan se ut.

Helena Sundström, sjukhusdiakon, har skrivit en bön som du hittar här. Där finner du också goda bibelord.

Det finns också en grupp på Facebook Bönevandra runt US - gå gärna med i den.