Julen kan vara både och....

Att våga sätta ord på det som känns tungt inför julen kan ge en strimma av hopp, säger vår diakon Anneli.

Hej Anneli, hur är läget så här i sluttampen på advent?

- Det är mycket att stå i så här års, både på jobbet och hemma. Jag gillar julen och tycker det är mysigt med förberedelserna, alla ljus och att få umgås med mina nära och kära. Men som diakon möter jag människor som inte har det så och jag vet att juldagarna för en del kan vara något man helst skulle vilja stryka ur almanackan.

Det kan finnas många skäl till att människor vill hoppa över julen och det handlar inte alltid om ekonomi, berättar Annelie.

-  Julen kommer ofta med en massa förväntningar, både egna och andras. Man ska vara glad och förväntansfull, det ska pysslas och förberedas mat, barnen ska få julklappar. Men om plånboken är tom före Lucia är det svårt att känna julglädje. Och att fira jul ensam, utan att själv ha valt det, är tungt. En tom stol vid julbordet blir en så tydlig påminnelse om någon som fattas. Såriga relationer kan också bli ännu sårigare i jultid.

Vad kan jag göra om det mesta känns hopplöst, svårt och tungt inför julen?

- Ett första steg kan vara att våga sätta ord på det som skaver. Varför känner jag som jag gör? Den insikten kan vara både befriande och läkande och kanske göra att man ser och till och med kan fånga en liten strimma av hopp i det svåra.

Men om jag inte klarar att sätta de där orden själv?

- Kanske finns det någon i din närhet du kan prata med? Om inte så finns kyrkan där du kan få samtalsstöd hos en diakon eller präst. Det kostar inget och du behöver inte vara medlem i kyrkan. Vi ser till den människan vi har framför oss, om du tror eller inte och vad du i så fall tror på spelar ingen roll. Och vi har tystnadsplikt, så det du säger i samtalet stannar hos oss. På kvällar och helger finns jourhavande präst som du kan ringa, maila eller chatta med. Där kan du dela med dig av det som är tungt och kanske få hjälp med att komma vidare i dina tankar.

En manlig präst pratar i mobiltelefon.

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.