Foto: Anders Litborn

Våmbs kyrka

Kyrkan i Våmb är Skövdes äldsta och minsta kyrka. Här finns en dopfunt från 1200-talet som används väl för de som döps varje år.

Kyrkan rymmer 50 personer. (Ljudanläggning finns.)
Under sommaren 2020 hålls kyrkan stängd, på grund av  renoveringsarbeten.

Våmbs kyrka byggdes i mitten av 1100-talet i romansk stil och rymmer flera medeltida träskulpturer. I triumfbågen hänger ett ovanligt krucifix daterat till omkring 1200. Skulpturen är ovanlig eftersom den bär drag av två medeltida traditioner - Kristus som segraren och den lidande Kristus.

I kyrkan finns också två madonnabilder, den äldre - också den från 1200-talet - är svårt skadad.
Den yngre - från 1400-talet - är en stående madonna i milda färger som framställer Maria som himladrottningen, stående på månskäran med Kristus på armen och en krona. På altaret finns en grupp föreställande korsnedtagningen, troligtvis från ett altarskåp och på söderväggen en bild av Johannes döparen.