Foto: Anders Litborn

Våmbs kyrka

Kyrkan i Våmb är Skövdes äldsta och minsta kyrka.

Öppettider Våmbs kyrka

Måndag-fredag öppet när personal finns på plats 8.00-15.00, maj till sista september. Vid planerade besök då kyrkan är stängd, vänligen boka tid, ring 0500-47 65 00.

Våmbs kyrka byggdes i mitten av 1100-talet i romansk stil och rymmer flera medeltida träskulpturer. I triumfbågen hänger ett ovanligt krucifix daterat till omkring 1200. Skulpturen är ovanlig eftersom den bär drag av två medeltida traditioner - Kristus som segraren och den lidande Kristus.

I kyrkan finns också två madonnabilder, den äldre - också den från 1200-talet - är svårt skadad.
Den yngre - från 1400-talet - är en stående madonna i milda färger som framställer Maria som himladrottningen, stående på månskäran med Kristus på armen och en krona. På altaret finns en grupp föreställande korsnedtagningen, troligtvis från ett altarskåp och på söderväggen en bild av Johannes döparen.

Kyrkan rymmer 50 personer. (Ljudanläggning finns.)