Svenska kyrkan i Skövde Besöksadress: Kyrkogatan 5, 54130 SKÖVDE Postadress: BOX 183, 54124 SKÖVDE Telefon: +46(500)476500 E-post till Svenska kyrkan i Skövde

Våmbs kyrka

Kyrkan i Våmb är den äldsta kyrkan i Skövde. Adress: Kyrkbacken 6

Kyrkan i Våmb är Skövdes äldsta och minsta kyrka. Här finns en dopfunt från 1200-talet som används väl för de som döps varje år.

Kyrkan rymmer 50 personer. (Ljudanläggning finns.)
På sommaren är kyrkan öppen under dagtid. Övriga tider kan besök bokas.

Våmbs kyrka byggdes i mitten av 1100-talet i romansk stil och rymmer flera medeltida träskulpturer. I triumfbågen hänger ett ovanligt krucifix daterat till omkring 1200. Skulpturen är ovanlig eftersom den bär drag av två medeltida traditioner - Kristus som segraren och den lidande Kristus.

I kyrkan finns också två madonnabilder, den äldre - också den från 1200-talet - är svårt skadad.
Den yngre - från 1400-talet - är en stående madonna i milda färger som framställer Maria som himladrottningen, stående på månskäran med Kristus på armen och en krona. På altaret finns en grupp föreställande korsnedtagningen, troligtvis från ett altarskåp och på söderväggen en bild av Johannes döparen.

Elisabeth Schütz

Svenska kyrkan i Skövde